TIMETURK | ÇEVİRİ
İthalatın durdurulması emrini Amerika Gümrük ve Sınır Koruma Birimi (CBP) 24 Mayıs'ta kararı kamuya ilan etti ancak yasak gerekçesiyle ilgili neden gösterilmedi.
Bununla birlikte Amerika Pamuk Harekatı, Alternatif Türkmenistan Haberleri ve Uluslararası İşçi Hakları Forumu'nun CBP'ye zorunlu çocuk işçiliğiyle üretilen pamuğun ithalatının yasaklanması için dilekçeler verdiği biliniyor.
Crowell & Moring Uluslararası Ticaret Grubu'ndan yapılan açıklamada ise "Bu üç grup Türkmen hükümetinin kamu sektörü çalışanlarını, düşük ücretler ve işe son vererek cezalandırma tehdidi altında pamuk toplamaya zorluyor” denildi.
Amerikan kanunlarının ise işçi kanununu ihlal eden kölelik veya çocuk işgücü yoluyla üretilen ürünlerin ithalatını yasaklıyor.
MYATIEV: ÖĞRETMEN VE DOKTORLAR DA PAMUK TOPLAMAYA ZORLANIYOR
Alternative Turkmenistan News'ün kurucusu ve editörü Ruslan Myatiev, “Her yıl Türkmen hükümet güçleri on binlerce kamu çalışanını, öğretmenler, hemşireler ve doktorlar dahil, rüşvet ödeyerek veya yerlerine çalıştıracak adam bularak, ücret kesintisi ve işine son verme gibi çeşitli tehditler altında pamuk toplamaya zorluyor” dedi.
KÜRESEL TİCARETTE İTHALAT GERİLEDİ
H&M ve IKEA gibi çok sayıda küresel bayi ise Türkmen pamuk ve tekstilini artık kendi ürünlerinde kullanmadıklarını belirtti. İnsan hakları eylemcileri ise sadece Türkmenistan'ı değil bazı Orta Asyalı ülkelerini de çocuk işçiliğine dair suçluyor.
KÖLELİK İNDEKSİNDE ADI GEÇEN ÜLKELER
2016 Küresel Kölelik İndeksi'nde halkını zorla çalışmaya iten ülkeler arasında Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Belarus, Çin, Eritre, Kuzey Kore, Rusya ve Vietnam'ı listeledi.
Aynı rapora göre Türkmenistan'da 15,800 insanın “modern köle” olarak tutulduğu iddia edildi.