TIMETURK | ÇEVİRİ
Meksika sınırında gözaltına alınan yasadışı göçmenlerin çocuklarını barındıran kamplar, Wikipedia'da bir yazar tarafından geçmişteki Nazi ölüm kamplarının da bulunduğu listeye iliştirildi.
Söz konusu sayfada dünyanın çeşitli ülkelerindeki bilinen bütün toplama ve gözaltı kamplarının listesi yer alırken listedeki ülkeler arasında Avustralya, Çin, Finlandiya, Fransa ve diğer birçok ülke de bulunuyor. Sayfanın büyük kısmı ise geçmişinden getirdikleriyle çeşitli kamplar üzerinden Amerika'ya ayrılmış.
Bununla beraber listeye son yapılan bir eklemede 98 kelimelik bir paragrafla Amerika Sağlık ve İnsan Hizmetleri Servisi tarafından yürütülen, Amerikan sınırında gözaltına alınan ailelerin çocuklarını barındıran kamplar da gözaltı kampları olarak adlandırıldı.
"TRUMP YÖNETİMİ AİLELERİ AYIRDI"
Sayfanın şu andaki versiyonunda “Trump yönetiminin 2018 yılı aile ayrımı politikasının bir parçası olarak neredeyse 2000 civarında sığınmacı ailenin çocukları ailelerinden ayrılarak gözaltı merkezlerine yerleştirildi” denildi.
NAZİ ELEŞTİRİSİ DE ELEŞTİRİLDİ
Bazı editörler Amerikan sınır merkezlerinin asla Auschwitz veya Treblinka ile aynı kefeye konulamayacağını, aksi halde bunun Nazi rejiminin zulmünü küçümsemek olacağını öne sürdü.
Diğerleri ise listeye yapılan eklemeyi savunarak “gözaltı” kelimesinin insanları kiteeler halinde yok etmek anlamına gelmediğini ifade etti.
ANOME: ÇOCUKLAR İÇİN AMERİKA VE UTANÇ VERİCİ
Anome kod adlı bir editor, "Burada ölüm kampları ya da Nazi kamplarıyla ilgili bir kıyaslama yok. Fakat bu liste toplama ve gözaltı kamplarının bir listesi ve bu kamplar da açık seçik gözaltı kampları. Çocuklar için. Amerika'da. 2018'de. Utanç verici” diye yazdı.
Yazılanları eleştirenler ise çocukların burada “hapsedilmediğini” ve “serbest bırakılmak için korumanın gerektirdiği bir süreçten geçirildikleri”ni öne sürdü.
FISRT LADY'NİN AVUKATI ATEŞ PÜSKDÜRDÜ
Salı günü First Lady Melania Trump'ın kendi göçmenlik avukatı Slovenya kökenli Michael Wildes de Trump yönetiminin “sıfır tavizli” göç politikasını eleştirmiş ve Salon haber sitesinin aktardığı bilgiye göre "Nazi Almanyası'nın, köle ticaretinin gözaltı merkezlerini andırıyor” demişti.
Amerika Adalet Bakanı Jeff Sessions ise politikalarını savunarak, "Burada Nazi karşılaştırması gerçek bir abartı elbette. Nazi Almanyası'nda Yahudileri ülkeyi terk etmemeleri için alıkoyuyorlardı…” diye konuştu.