Dolar

32,4812

Euro

34,7667

Altın

2.442,86

Bist

9.939,31

Çavuşoğlu'ndan Rakka açıklaması

Çavuşoğlu, 'Askerlerimiz bu strateji konusunda görüşüyorlar' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-08 12:10:37

Çavuşoğlu'ndan Rakka açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bosna Hersek Dışişleri Bakanı İgor Crnadak ile basın toplantısında Rakka ile ilgili açıklama yaptı.

Ajansların aktardığı habere göre Çavuşoğlu şunları söyledi:

"Rakka'daki operasyonun başlamasına daha haftalar var. Askerlerimiz bu strateji konusunda görüşüyorlar. Bizim her zaman konuştuğumuz yerel güçlere özel kuvvetlerimizin destek vermesi. Şu anda Fırat Kalkanı operasyonunda bizim özel kuvvetlerimizin Özgür Suriye Ordusu'na verdiği gibi. Orada başta ABD olmak üzere koalisyonun içindeki ülkelerin özel kuvvetleriyle yerel ılımlı güçlere aktif desteğin verilmesidir. Ana çerçevesi bu detayları askerlerimiz görüşebilirler.

Rakka operasyonuyla ilgili ortaya koyduğumuz strateji belli. Özellikle Fırat Kalkanı operasyonundan sonra gördük ki etkili strateji ile DAEŞ temizlenebilir. DAEŞ'in kolayca yenilebilir bir örgüt olduğunu gördük. Rakka'ya başka terör örgütleriyle gitmenin yanlış olduğunu başta ABD olmak üzere herkese anlatmaya çalışıyoruz.
Başından beri ABD, Rakka'nın kuşatılması için YPG'nin rol alabileceğini söyledi. Dunford'un ziyaretinde de en son kuşatmada yer alacaklar, Rakka'nın içerisine girmeyecekler dedi. Bunun böyle olmasını temenni ediyoruz, özellikle ortaklarımızın verdiği sözleri tutmasını bekliyoruz.

Biz Türkiye olarak verdiğimiz sözü tutuyoruz. Münbiç'te verilen söz tutulmadı. Anlaşmalara rağmen temkinli davranıyoruz. Rakka'da operasyon olumlu sonuçlanabilir ama YPG gibi teröristlerin şehre girmesiyle halkın DAEŞ'e destek verebilir. ABD YPG'ye silah vermediğini söylüyor ama Kobani'den beri verdiğini biliyoruz. Bu silahları PKK'nın elinde de yakaladık. Kimse bize bunun aksini iddia etmesin. ABD'nin böyle bir örgüte silah vermesi doğru değil.

ABD YPG'YE SİLAH VERİYOR

ABD'nin YPG'ye silah verdiğini biliyoruz. Dunford'un ziyaretinde arkadaşlarımız bunu dile getirdi. ABD'li üst düzey subayın Türkiye'de olması önemli. ABD Büyükelçiliği'nde görev yapacak. Genelkurmay Başkanları arasındaki diyaloğun ve işbirliğinin etkili olması için bizim Genelkurmay Başkanlığımızın teklifi oldu. Genelkurmay'da değil, ABD Büyükelçiliği'nde bekleyecek."

RAKKA OPERASYONU

Uzun zamandır konuşulan ve Obama'nın son dönemine "sıkıştırılacağı" ifade edilen Rakka operasyonu başladı. Operasyonu duyuran ise YPG'nin başını çektiği Suriye Demokratik güçleri oldu.

Türkiye ise Rakka'da YPG'nin olmasına karşıydı. 

Kısa bir süre önce ABD'nin YPG'ye silah verme kararını askıya aldığı ve Türkiye ile görüştükleri belirtiliyordu.

Operasyonun başladığına dair açıklama sornası Türkiye'den de açıklama yapıldı. Bakanlar Kurulu sonrası konuşan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Son günlerde Türkiye'nin sınır bölgesine yapmış olduğu askeri sevkiyat, Türkiye'nin olası tedbirleri çerçevesinde atılmış olan bir adımdır. Onun için Rakka'nın, tamamı Arap olan bir kentin, Arap olmayan unsurlar tarafından ele geçirilmesi ve onlar tarafından yönetilmesinin, herhangi bir şekilde bölge barışına katkıda bulunmayacağını ifade etmek isteriz" dedi.

Haber Ara