Dolar

32,4663

Euro

34,6962

Altın

2.436,70

Bist

9.908,63

Cameron'dan Suriyelilere müjde

İngiltere Başbakanı David Cameron, gelecek 5 yıl içerisinde İngiltere'ye, Türkiye, Ürdün ve Lübnan'daki sığınmacı kamplarından 20 bin Suriyelinin kabul edileceğini söyledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-07 21:28:23

Cameron'dan Suriyelilere müjde

Cameron, İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda, Avrupa Birliği'nin (AB) karşı karşıya olduğu sığınmacı krizi ile ülkesinin terörle mücadele çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ülkesinin sığınmacı krizine çözüm bulmak için kapsamlı yaklaşmını sürdüreceğini belirten Cameron, şöyle konuştu:
"Önümüzdeki 5 yıl içerisinde 20 bin sığınmacının ülkeye alınması önerisinde bulunuyoruz. İngiltere, diğer Avrupalı ortaklarının yanı sıra üzerine düşeni yapacak ancak biz Schengen'in ya da yeniden yerleştirme programının bir parçası olmadığımızdan, İngiltere, kendi yaklaşımında kendi karar verebilir. Sığınmacıları, Türkiye, Ürdün ve Lübnan'daki sığınmacı kamplarından alma yaklaşımımızı sürdüreceğiz. Birçok hayata mal olan tehlikeli yolculuklar riskini almaktansa bu, onlara İngiltere'ye gelmeleri için daha doğrudan ve güvenli bir yol sağlıyor."

David Cameron, ülkesinin 2014 yılının başında Suriyeli sığınmacıların İngiltere'ye alınmasıyla ilgili devreye sokulan ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile birlikte yürüttüğü "Korunmasız Kişileri Yeniden Yerleştirme (VPR)" programının genişletileceğini kaydederek, "Ülkeye alınacak kişilerin tespiti ve yeniden yerleştirilmesi için bu programı uygulamaya devam edeceğiz. Programın kriterlerini genişleteceğiz. Suriye'deki krizden özellikle çocukların etkilendiğinin farkındayız" dedi.

İngiltere'ye alınacak kişilerin tespitinde, yetim ve öksüzler de dahil olmak üzere özellikle savunmasız çocuklara odaklanılacağını söyleyen Cameron, kişilerin İngiltere'de yerleştirilmesi çerçevesinde yürütecek çalışmaları için "Bu tam bir ulusal çaba" ifadesini kullandı.
Bu arada Cameron, geçen ay İngiltere kraliyet hava kuvvetlerinin insansız hava araçlarıyla Suriye'ye düzenlenen saldırıda ölen IŞİD militanlarından ikisinin İngiliz olduğu iddialarını konuşmasında doğruladı. Cameron, saldırının "bunun kendini savunma" ve "gerekli" olduğunu kaydetti.

Reyaad Khan ve Ruhul Amin, 21 Ağustos'ta Suriye'nin Rakka şehrinde hayatını kaybetmişti.
David Cameron'ın geçen hafta yaptığı, "sığınmacıların AB üyesi ülkeler tarafından kabul edilmesinin krize çözüm olmayacağı" açıklamaları Avrupalı ortaklarının tepkisini çekmişti. İngiliz lider ayrıca, özellikle Bodrum'da çekilen Suriyeli çocuğun cesedine ait fotoğrafın İngiltere gündeminde geniş yankı bulmasının ardından gelen İngiltere'nin sığınmacı krizine çözüm kapsamında daha aktif rol alması çağrılarının baskısı altındaydı. Cameron, çağrıların ardından yaptığı açıklamada, ülkesinin "ahlaki sorumluluklarını yerine getireceğini" ve "binlerce sığınmacıyı daha kabul edeceklerini" söylemişti.

İngiltere, 2014 yılının başında Suriyeli mültecilere kapılarını açacağını duyurmuştu. İngiltere, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile yürüttüğü "Korunmasız Kişileri Yeniden Yerleştirme (VPR)" programı çerçevesinde, özellikle şiddet ve işkence mağdurları ile tıbbi yardıma muhtaç kadın, çocuk ve yaşlı Suriyelilerin ülkeye girişine öncelik veriyor.


AA

Haber Ara