Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Bulgaristan Merkez Bankasının yeni başkanı Radev oldu

Bulgaristan Merkez Bankasının yeni başkanı Radev oldu

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-14 21:22:31

Bulgaristan Merkez Bankasının yeni başkanı Radev oldu
" Bulgaristan Merkez Bankasında (BNB) istifa eden İvan İskrov'un yerine Dimitar Radev başkan seçildi.

Parlamentoda yapılan oylamaya Radev, katılan 180 milletvekilinden "aleyhte" oy kullanan 16 milletvekiline karşı 130 oyla seçildi, 34 milletvekili çekimser kaldı.

İktidardaki Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) partisinin adayı olan Radev'in seçimi sırasında diğer siyasi güçlerinin aday gösterdiği 3 rakibi yeteri oy alamadı.

Seçim sonrası yapılan diğer oylamada, katılan 174 milletvekili ise istifa eden eski BNB Başkanı İskrov'un istifasını oy birliği ile destekledi. İskrov, ülkede bir yıl önce iflas eden 4'üncü en büyük finansal kuruluşu olan Korporatif Ticaret Bankasının (KTB) çöküşünden sorumlu tutuluyor. KTB'nin iflası yüzünden Bulgaristan 8 milyar avroluk ek dış borç almak zorunda kalmıştı.

BNB'nin başkanlığına 6 yıllık bir dönem için seçilen Radev, Bulgaristan'ın Avro Bölgesi'ne katılması, çalışmalarının başlıca önceliği olacağını bildirdi. Radev, ilk odaklanacağı konuların birinin de Yunanistan'daki krizin Bulgaristan üzerindeki etkisi olacağını kaydetti. Radev, Avrupa Birliği'nin en yoksul üyesi olan Bulgaristan'ın, BNB Başkanının alması öngörülen 45 levalık (23 bin avro) aylık ücretinin bedelini yönetim kurulu üyelerine danışacağını söyledi.

Geçmişte Uluslararası Para Fonunda (IMF) 14 yıl çeşitli üst düzeyli görevler yürüten Dimitar Radev, finans sektöründeki 35 yıllık geçmişinde 20 ülkede çalışmıştı. Radev, Bulgaristan'da 1991'den bu yana 6 hükumette maliye bakan yardımcılığı yapmıştı.

Haber Ara