Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Brezilya'nın yeni liderinden ilk mesaj

Brezilya'da Rousseff'in görevden alınmasının ardından devlet başkanlığı koltuğunu devralan Temer, ülkesine seslendi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-13 06:58:25

Brezilya'nın yeni liderinden ilk mesaj

Brezilya'da Senato'nun kararıyla Dilma Rousseff'in görevinden uzaklaştırılmasıyla devlet başkanlığı koltuğunu devralan Michel Temer ulusa seslenişinde, "Halkımızın değerlerine ve ekonomiyi düze çıkarma becerimize güvenin" mesajını verdi.

BBC'nin Türkçe'nin haberine göre, Rousseff'in devlet başkanlığının askıya alınmasıyla koltuğa 6 aylığına yardımcısı Michel Temer oturdu. 75 yaşındaki Temer'in görev süresi, Rousseff hakkındaki azil davası süreci için tanınan 180 gün olacak. Süreç 8 Kasım'da sona eriyor. 

Temer ulusa seslenişinde, 'Brezilya'ya acilen huzur getirilmesi ve ülkenin birleşmesi' gerektiğini söyledi ve "Ulusu kurtaracak bir hükümet kurmalıyız" dedi.

En önemli görevinin 'ekonomik canlılığı' getirmek olduğunu vurgulayan Temer, "Yeni yatırımlar çekebilmek ve ekonomiyi yeniden büyütebilmek için ülkemizin yurt dışındaki güvenilirliğini yeniden inşa etmek esastır" diye konuştu.

'KRİZDEN BAHSETMEYELİM, ÇALIŞALIM'

Ülkenin yeni lideri, Brezilya'nın hâlâ yoksul bir millet olduğunu, sosyal programları koruyup genişleteceğini belirtti. Temer, "Krizden bahsetmeyi bırakıp, onun yerine çalışalım" dedi. 

Michel Temer ayrıca, çok sayıda üst düzey yetkili ve siyasetçinin adının karıştığı devlete ait Petrobras petrol şirketiyle ilgili yolsuzluk soruşturmasına destek vereceğini söyledi.

YENİ KABİNEDE KADIN ÜYE YOK

Lübnan asıllı hukuk profesörü Michel Temer, Brezilya'nın en büyük partisi PMDB'nin de lideri. Temer yeni kabineyi iş dünyasına yakın isimlerden oluşturdu. Kabinede kadın üye yok ancak hâlâ yeni isimler eklenebilir. 

Ülkenin saygın isimlerinden eski Merkez Bankası Başkanı Henrique Meirelles'i de Maliye Bakanı olarak atadı. Meirelles piyasalarda gerginliği dindiren isim olarak nam saldı ve ülkenin en büyük ekonomik büyümelerinden birini gerçekleştirebilmek için enflasyonun dengede tutulmasına yardımcı oldu. Fakat uzmanlar, Temer'in halk arasında gördüğü desteğin en az Rousseff kadar az olduğunu belirtip yeni bakanın önünde büyük zorluklar olduğuna dikkat çekiyor.

Haber Ara