Dolar

32,2081

Euro

34,8604

Altın

2.444,95

Bist

10.218,58

Borsa haram mı? Hisse senedi alıp satmak caiz mi? Hisse senedi nedir?

Borsa'ya girmeyi düşünen yatırımcılar 'Borsa haram mı' sorusunun yanıtını arıyor. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı 'Borsa’da açığa satış işlemi yapmak caiz midir?' sorusuna yanıt verdi. Diyanet açıklamasında 'Borsa'da açığa satış işlemi yapmak caiz değildir' dedi. Peki borsa haram mı caiz mi? Borsa’da açığa satış işlemi yapmak caiz midir? Hisse senedi almak caiz mi? Borsa caiz mi? İşte merak edilen bu konu hakkında ki tüm detaylar...

3 Yıl Önce Güncellendi

2022-01-11 13:24:03

Borsa haram mı? Hisse senedi alıp satmak caiz mi? Hisse senedi nedir?

Borsa nedir?

Borsa nedir? Borsanın amacı ne? Borsa veya sermaye piyasasının değişimi, alınıp satılabilir menkul kıymetler, emtialar, döviz, vadeli işlemler, ve opsiyon sözleşmelerinin halka açık satıldığı veya satın alındığı organize bir piyasa olarak tanımlanmaktadır.

Hisse senedi nedir ne işe yarar?

Hisse senedi, bir şirket tarafından ihraç edilen ve ortaklık sermaye payını temsil eden kıymetli bir evrak olarak adlandırılır. Hisse senedi yatırım yapılan şirketin kâr payına, diğer adıyla temettüsüne de sahip olmaktır. Yatırım yapılan şirketin değerindekş artışa göre pay alma durumudur.

Borsaya yatırım yapmak günah mı?

Borsa'da yatırım yapmak isteyenler borsa haram mı sorusuna yanıt arıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı Alo Fetva (190) hattını arayarak edinilin bilgiye göre diyanet görevlisi borsada İslami kurallara uygun şekilde faaliyet gösteren şirkeletlerin hissesine yatırım yapılmasında sakınca olmadığını ifade etti. 

Borsa'da açığa satış haram mı?

Açığa satış işlemi, sahip olunmayan sermaye piyasası araçlarının (hisse senedi gibi) satılmasını ya da satışına ilişkin emrin verilmesini ifade eder.
Borsada belli hisselerin düşüşe geçeceğine inanan yatırımcıların başvurduğu bu yöntemde, fiyatı yüksek olan hisselerin satılması ve fiyatlar düştüğünde tekrar satın alınarak sahibine iade edilmesi suretiyle aradaki fiyat farkından kazanç elde edilmesi hedeflenir. İşlemin yapıldığı günden takas gününe (T+2) kadar olan süre içerisinde yatırımcının beklentisi (fiyat düşüşü) gerçekleştiği takdirde satılan hisse senetleri piyasadan satın alınarak karşı tarafa teslim edilir ve işlem sonlandırılmış olur. Ancak bu süre zarfında beklenti gerçekleşmediği takdirde, satılan hisse senetlerinin takas günü bir şekilde teslim edilmesi gerektiğinden, bu miktardaki hisse bir başka kaynaktan borç suretiyle temin edilerek işlem kapatılır.
İslam fıkhı açısından açığa satış işlemleri; sahip olunmayan hisselerin satışını konu edinmesi, hisselerin borç işlemlerine konu olabilecek mislî bir mal olmaması veya borç olarak alınan hisseler karşılığında talep edilecek fazlalığın faiz yasağını ihlal etmesi sebebiyle caiz değildir.

Borsa caiz mi?

Arama motorunda en çok karşımıza çıkan sorulardan biriside borsanın caiz olup olmadığıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı Alo Fetva (190) hattını arayarak edinilin bilgiye göre diyanet görevlisi borsada İslami kurallara uygun şekilde faaliyet gösteren şirkeletlerin hissesine yatırım yapılmasında sakınca olmadığını ifade etti. 

Haber Ara