Dolar

32,2081

Euro

34,8604

Altın

2.444,95

Bist

10.218,58

Bolivya'nın de-facto hükümeti koronavirüse yeniliyor

Bolivya’nın de-facto hükümetinin sağlık bakanlığı ülkede sağlık sisteminin çökme riskinde olduğunu haber verdi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-23 12:22:51

Bolivya'nın de-facto hükümeti koronavirüse yeniliyor

And bölgesi milletlerinden Bolivya halkı zor durumda. Bolivya'nın de-facto hükümeti koronavirüsle mücadelede yetersiz kaldıklarını kabul etti. Aylar süren karantinanın ardından Sağlık Bakanlığı Epidemiyoloji Başkanı Virgilio Prieto sağlıkta çökme riski neticesinde ölü sayısının artacağını da kabul etti. "İnsanlar ölüyor, hastanelerde yeterli yer olmayacak, bu dünyada da oldu… Peru'ya, Şili'ye bakmalısınız, bizden daha iyi bir sağlık sistemine sahipler, içinde bulundukları duruma bakın” şeklinde konuştu. Prieto, "Halkın hareketlerini de dikkate alarak gerçek projeksiyon salgın tarafından belirginleşecek. Önlemler konusunda yeterince bilinçli olmayan insanlar var, bu hastalığın öldürdüğünü anlamıyorlar, bu çok acı verici” diye ekledi.

Evo Morales'ten yeni askeri darbe planı yapıyorlar açıklaması  

Bolivya'nın de-facto hükümet Başkanı Jeanine Añez, geçen hafta sonu başkanlık seçimlerinin 6 Eylül'de gerçekleşmesi için yürürlüğe yasa koyacağını ilan etmişti. Gecikme şiddetle eleştirilmesine rağmen Añez bulaşın önlenmesi için erteleme yapıldığını duyurdu.

Bu doğrultuda, eski Başkan Evo Morales ise açıklamadan saatler önce meclise yeni bir askeri darbenin planlandığını öne sürmüştü. Resmi twitter hesabından ise, “De-facto hükümet körü körüne pandemiyi yönetiyor. Üç sağlık bakanı değiştirdiler, şimdi de her adımda birbirleriyle çelişiyorlar. İnsanların sağlığı için seçime gitmeliyiz” diye yazdı.  

Ülkede genel seçimler salgın nedeniyle önce 3 Mayıs'tan 3 Ağustos'a ertelenmişti. Bununla birlikte Bolivya Meclisi bu ayın başında yeni bir gecikmeyi onaylayarak tarihi 6 Eylül'e çekti.

Bolivya'da COVID-19 vakaları son saatlerde artmaya başladı. Günlük bazda hasta sayısı ise bini geçiyor. Şimdiye kadar 24,388 vaka 773 ölüm doğrulandı. 5,454 hasta hastanelerden taburcu edildi.

Morales hile iddialarıyla alaşağı edilmişti

Bolivya'da 20 Ekim'deki seçimleri ilk turda kazanan Evo Morales, hile iddialarıyla sokağa taşan muhaliflerin şiddet eylemlerine dönüşen protestolar sonucu ordunun talebiyle 10 Kasım'da istifa etmiş ve siyasi sığınmacı olarak Meksika'ya gitmişti. Bolivya Çok Uluslu Yasama Meclisinin üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı muhalif Jeanine Anez'in devlet başkanlığı görevine getirildiği ülkede, çoğunluğu yerlilerden oluşan Anez karşıtları ise günler süren protestolar düzenlemişti. Çıkan arbedelerde güvenlik güçlerinin protestoculara müdahalesi sırasında 30'dan fazla kişi hayatını kaybetmişti. Morales, 12 Aralık 2019'da Meksika'dan Arjantin'e geçmişti.

Telesur-AA

 

Haber Ara