Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Mahmud Ahmedinejad kimdir?

Altıncı İran cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad kimdir? İşte Mahmud Ahmedinejad'ın biyografisi...

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-12 11:37:31

Mahmud Ahmedinejad kimdir?

Mahmud Ahmedinejad, 28 Ekim 1956 tarihinde  İran'ın kuzeyindeki Semnan eyaleti'in Garmsar kentinde bir demircinin oğlu olarak dünyaya geldi.

1976 yılında ülke genelinde yapılan üniversite giriş sınavında 132'nci olarak İran Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin inşaat mühendisliği bölümüne girdi. Daha sonra bu üniversitede öğretim üyeliği yapmaya başladı.Tahran'a 400 km uzaklıktaki Erdebil Eyaleti'nin valilik makamına atandı. Aynı zamanda Tahran'daki İran Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden verilen PhD diploması, doktora ve valiliğin yanında yaptığı öğretim üyeliği görevine karşı profesör unvanını da aldı.

VALİ YARDIMCILIĞI VE VALİLİK

Cumhurbaşkanı seçilmeden önceki dönemde,  İran Devrim Muhafızları 6. Ordusu başmühendisliği yaptı. Savaştan sonra Maku ve Hoy vilayetleri vali yardımcılığı ve valiliğine atandı. 1993-1997 arasında Erdebil vilayetinin valiliğini yürüten Ahmedinejad 3 Mayıs 2003 ile 28 Haziran 2005 tarihleri arasında Tahran belediye başkanlığı yaptı. Belediye başkanlığı esnasında önceki başkanlarca açılmış kültür merkezlerine dini vurguyu ciddi bir oranda yerleştirmesi ve belediye binalarında kadınlar ve erkekler için ayrı asansörler kullanımı zorunluluğunu getirmesiyle dikkat çekti. Tahran meydanlarında Bazı meydanların açık mezarlıklara dönüştürülme önerisini getirerek İran-Irak Savaşı'nda ölenlerin anısının en canlı bir şekilde yaşatılmasını önerdi. Fakir kesime gıda yardımı programları da icraatlarını tamamlayan bir unsur oldu.

Belediye başkanlığı ile beraber başkentin en önde gelen gazetesi 'Hemşeri'nin yöneticiliğini ele geçirdi ve gazete siyasi programının odak noktalarından biri haline geldi. Gazete kadrosundan İran basın dünyasının önemli isimlerinden gazeteci Nafize Kuhnavard'ı, Hatemi'ye rejimin kırmızı çizgileri ve yasa dışı istihbarat örgütleri hakkında uygunsuz bulduğu bir soru sorduğu için, Türkiye ve Azerbaycan için casusluk yaptığı gerekçesiyle kovması gündemi meşgul etti. 

2005 YILI YÜKSELİŞ SÜRECİ

24 Haziran 2005 İran cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda seçildi, 3 Ağustos 2005'te art arda 8 yıllık cumhurbaşkanlığı süresini doldurduğu için makamından çekilen Muhammed Hatemi 'nin yerine cumhurbaşkanlığına başladı.

Hakkındaki genel yargı İslamcı ve popülist görüşleri savunan bir dini muhafazakar olduğu yönünde olan Ahmedinejad'ın  sade yaşantı tarzının, iyi eğitim mazisi ile dürüst politikaları kaynaştırdığı imajının ve popülist görüşlerinin İran toplumunun fakir tabakaları nezdinde popülerlik kazanmasına yol açtığı belirtiliyor. Ayrıca 'Yapılabilir ve yapabiliriz' (می‌شود و می‌توانیم) sloganı etrafında oluşturulmuş cumhurbaşkanlığı programının belirsizlikler içerdiği görüşleri ortaya atılmıştır. Ahmedinejad'ın hedeflerinden biri İran'ın petrol gelirlerinin fakir halka yansıtılmasıdır.

ABD İLE AÇILIMA KARŞI ÇIKTI

Dış politika açısından, ABD ile ilişkilerde hiçbir açılım gösterilmemesi gerektiğini net bir şekilde savundu. Birleşmiş Milletler 'e defalarca suçlamalarda bulunmuş, İran'ın nükleer programını sürdürmesi gerektiğini açık bir dille ifade etti. Bazı ülkelerin  nükleer programlar geliştirirken İran'ın neden geliştiremeyeceğini sorguladı, Birleşmiş Milletler'in 5 daimi üyesinin bazı ayrıcalıkları olduğuna göre İslam dünyasının aynı ayrıcalıkları neden alamayacağını dile getirdi ve  Yahudi Soykırımı'ndan neden Filistinlilerin etkilendiği konusunu ortaya attı. Cumhurbaşkanlığına seçildikten sonra bunu 'yeni bir İslam devrimi' olarak niteledi ve bu devrimin yakında bütün dünyaya erişeceği müjdesini verdi. İlk etapta bölge ülkeleri arasında vizelerin kaldırılması yoluyla seyahat hürriyetini ve bağların kuvvetlendirilmesini savunmaktadır.

Ahmedinejad'ın Rehineler Krizi'ne doğrudan katıldığına ilişkin iddialar, Cumhurbaşkanı seçilmesinin hemen ardından, Avusturya'da Kürt muhalifleri bizzat öldürttüğü iddiaları ve Tahran Evin hapishanesinde siyasi suçluların idam edildiği haberleri ile eşzamanlı olarak dünya basınında yer aldı. Iran dışında bulunan devrim zamanında sol gruplara mensup olan kişiler 1979-1985 arasında hapishanede bulundukları dönemde, onlara işkence uygulayan "Mirzayi" adında bir işkencecinin eşkalinin tam Ahmedinejad'ın gençlik fotoğraflarına benzediği ve bu şahsın bazı insanlık dışı işkence türlerini uyguladığı anlatıldı. Ayrıca Ahmedinejadın Ayetullah Sadegh Khalkhalinin ölüm mangasında bulunduğunu da iddia etmişlerdir. Bu suçlamaları reddetmişler, A.B.D. Başkanı George W. Bush Temmuz 2005'te Ahmedinecad'ın Rehineler Krizine katılımına ilişkin iddiaların ciddi olduğunu ve soruşturulacağını belirtse de, henüz bir soruşturma başlatılmadı. İddialar dünya basınına kriz döneminin Amerikalı rehinlerinden 5'i tarafından yapılan açıklamalar ve teşhisler sonrasında yansıdı.

YÜZDE 63 İLE YENİDEN SEÇİLDİ

2009 İran Başkanlık Şeçimlerinde yüzde  63.36'yla tekrar İran Cumhurbaşkanı seçildiği iddia edilmesi ülke genelinde büyük tepkiye neden oldu. Günlerce süren protestolar devrim muhafızları tarafından sert bir şekilde bastırılmaya çalışıldı. Resmi dünya af örgütünün rakamlarına göre 76 kişi bu olaylarda direk kurşunlanarak öldürüldü ancak Mahmut Ahmedinejad hükümeti karşı atakta aslında 7 milisin CIA, Mosad ve MI6'e bağlı örgütler tarafından öldürüldüğünü, sokaklarda öldürülen insanların ise aynı örgütlere bağlı kimseler tarafından öldürüldüğünü iddia etti. 

SON VİDEO HABER

Iğdır'da AK Parti İl Başkanlığı binasına molotoflu saldırı

Haber Ara