2020 Nobel Kimya Ödülü bu yıl iki bilim kadını olan Emmanuelle Charpentier ve Jennifer A. Doudna'ya verildi.Genetik modifikasyon metodlarının geliştirilmesine yönelik genom düzenlenmesi tekniği üzerinde çalışıldı. Genom düzenlenmesi tekniğine ‘Genetik Makas' adını veren ikiliye çalışmalarından dolayı 2020 Nobel Kimya Ödülü verildi.
Bilim insanları genetik makasları kullanarak hayvanların, bitkilerin ve yaşayan mikroorganizmaların genini dönüştürebileceklerini ifade etti. Bu teknolojiden faydalanılarak kanser tedavilerinin geliştirilebileceği konuşuldu. Kronik hastalıklarda ise bir devrim yaratacağı yönünde olumlu açıklamalar yapıldı.
EMMANUELLE CHARPENTİER KİMDİR?
Emmanuelle Charpentier 11 Aralık 1968 yılında Fransa'nın Juvisy-sur-Orge komününde dünyaya geldi. 51 yaşındaki mikrobiyolojii,genetik ve biyokimya alanında uzman olan profesör Emmanuelle Charpentier, Pierre ve Marie Curie Üniversitesi'nde okudu. Institut Pasteur'de yüksek lisans tahsilini yaptı.
Fransız mikrobiyolog Emmanuelle Charpentier'in Crispr tedavisi üzerine tanındığı birçok çalışması bulunmaktadır. Bakteriyel CRISPR / Cas9 bağışıklık sistemini deşifre etmek ve genom düzenleme için yeniden kullanmak için çalışan mikrobiyoloğun alanında kazanmış olduğu birçok ödülü vardır.
EMMANUELLE CHARPENTİER'İN KAZANDIĞI ÖDÜLLER NELERDİR?
2020 yılında Nobel Kimya Ödülünü alan Emmanuelle Charpentier, ‘Breakthrough Prize in Life Sciences,Wollf Prize in Medicine, Princes of Austrias for Technical and Scientific Research, Albany Tıp Merkezi Ödülü, Canada Gairdner International Award, Japon Bilim Ödülü,Paul Ehrlich ve Ludwig Darmstaedter Ödülü, Massry Prize,Warren Alpert Vakfı Ödülü,Gruber Prize in Genetics, Dr. Paul Janssen Award for Biomedical Research, Louis-Jeantet Prize for Medicine, Pour le Merite, Avusturya Devlet Bilim ve Sanat Nişanı, Ernst Jung Prize for Medicine, Wilhelm Exner Madalyası, Meyenburg Prize, Otto Warburg Medal, Harvey Prize in Human Health, Scheele Award, Göran Gustafsson Prize for Molecular Biology' gibi pek çok ödül aldı.
Nobel ödülünün iki kadına verilmesinin umut verici bir gelişme olarak ifade eden Emmanuelle Charpentier,bilimle uğraşmak isteyen kız çocuklarına cesaret verdi.