Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Binali Yıldırım: 20 bin 355 kişi tutuklandı

TRT Haber'de soruları yanıtlayan Başbakan Binali Yıldırım, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Gülen örgütüne yönelik operasyonların bilançosunu verdi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-17 23:14:07

Binali Yıldırım: 20 bin 355 kişi tutuklandı

Başbakanın verdiği bilgiye göre, 35 hastane, 1061 okul, 823 yurt, 1125 dernek kapatıldı. 

79 bin 900 kamu görevlisi görevden el çektirilirken, açığa alınanlarla birlikte bu sayı 84 bin 914 oldu. Başbakan bu sayının içinde memuriyetten çıkarılan 5 bin kişinin de bulunduğuna işaret etti. Yıldırım, "Açığa alınanla şu anda inceleniyor. Masum olanlar görevelerinde kalmaya devam edecek" dedi.

TEHLİKE GEÇTİ Mİ?

Başbakan "Tehlike geçti mi?" sorusuna da "Tehlike derken bunu ikiye ayırmak lazım. Bir kere darbe teşebbüsü, Cumhurbaşkanımızın ve milletimizin kararlı duruşuyla akamete uğratıldı. Darbe bastırılmış oldu. Ondan sonraki süreç uzun sürecek. 40 yılın birikimi olan kapalı bir örgütten söz ediyoruz. Burada titiz bir çalışma yapma ihtiyacı var. Biraz zaman alacak bu. Bu darbeyi ortaya çıkaran sebepleri ortadan kaldırmak. Yaptığımız çalışma bu" yanıtını verdi.

'ÇORAP SÖKÜĞÜ GİBİ GELECEK'

Operasyonların 'hukuk kuralları içerisinde sürdürüleceğini' belirten Başbakan Yıldırım "İfadeler alındıkça yeni bağlantılar ortaya çıkıyor ve onlara doğru gidiyorlar. Bu böyle çorap söküğü gibi gelecek. Nereye kadar gidecekse gidecek. 'Şurada dursun', 'Buraya dokunmayalım' şeklinde bir telkinimiz olamaz. Yargı, tarafsız ve bağımsız bir şekilden görevini yapmaya devam edecek" dedi.

Başbakana 'Sizi en çok ne şaşırttı' sorusu da yöneltildi; Yıldırım buna "Vatandaşın meydanları doldurup, "iş bizde" demesi bizi çok şaşırttı. Çünkü Menderes zamanında da darbeden bir gün önce Menderes'i 100 bin karşılarken, darbe sırasında çıt yoktu" karşılığını verdi.

'DESTEKLERİNİ İFADE ETTİLER'

Başbakan darbe girişimi sırasında siyasi parti liderleriyle iletişimini de anlattı, "Biz durum tespiti yapmaya çalışırken sayın Kılıçdaroğlu ve Bahçeli bizi aramış. İlk anda kendilerine dönemedim. Sonra aradığımzda, hemen o anda tereddüte mahal vermeden desteklerini ifade ettiler. Ben de hep birlikte meydanlara inelim dedim. Tabii bu oluşan birliktelik daha sonra devam etti. Biz onları davet ettik. Konunun detaylarını anlattık. O karanlık geceyi anlattık. Yapmamız gereken işleri anlattık. OHAL'in gerekliliğini anlattık. Desteklerini istedik. Yenikapı'da söylediğim bir şey var: Bu birlikteliği gözümüz gibi koruyacağız. Her yapacağımız işte, önemli kararlarda muhalif partilerimizin genel başkanlarıyla diyalaoğu sürdüreceğiz. Her konuda anlaşamayabiliriz ama uzlaşabileceklerimiz de olabilir. Bu sürecei bu şekilde sürdüreceğiz" dedi.

 

Haber Ara