Dolar

32,2081

Euro

34,8604

Altın

2.444,95

Bist

10.218,58

Bilim adamları uyarıyor: Bebeğe su vermeyin, ölümcül olabilir

Bilim adamları, 'Bebeğe su vermeyin, ölümcül olabilir' uyarısında bulunuyor. Uzmanlara göre, altı aydan küçük bebekler için en ciddi vakalarda su verimsiz ve hatta ölümcül olabilir. Bu kadar gençken, vücutlarının doğal dengesini bozmak için tek bir yudum yeterli olacaktır.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-25 10:34:48

Bilim adamları uyarıyor: Bebeğe su vermeyin, ölümcül olabilir

Yeterince su içmenin sağlığımız için gerekli olduğu sık sık hatırlatılırken, bu kuralın 6 aydan küçük bebekler için geçerli olmadığını bilmelisiniz. Bir bebeğin ebeveynleri bebeklerine su verme eğiliminde olabilir. Ancak bunun sağlıkları üzerinde olumsuz sonuçları olabilir. 

Hava sıcak olduğunda, birçok anne-baba, bebeklerinin susuz kalmasına yardımcı olmak için su verip vermemeyi merak eder. Biz yetişkinler için su, sağlığımıza fayda sağlayan hayati bir unsurdur. Ancak uzmanlara göre bu durum bebekler için geçerli değil.

Altı aydan küçük bebeklerde
sudan kaçınılmalıdır

Uzmanlara göre, altı aydan küçük bebekler için en ciddi vakalarda su verimsiz ve hatta ölümcül olabilir. Bu kadar gençken, vücutlarının doğal dengesini bozmak için tek bir yudum yeterli olacaktır. 

Altı aylıktan küçük bebeklerde, böbreklerin çok olgunlaşmadığını dikkat çeken Eczacı Abbas Kanani, “Su, sodyum gibi elektrolitlerdeki dengesizlik nedeniyle zehirlenmeye neden olabilir ”dedi.

Amerikan ebeveyn sitesi Magic Maman, çocuk doktoru Dr. Natasha Burgert'in görüşüne dikkat çekiyor ve Ezcası Abbas Kanani'nin bahsettiği ‘zehirlenme' hakkında şöyle diyor: “6 aydan önce  bir bebeğin böbrekleri saf suyu uygun şekilde filtreleyemeyecek kadar olgunlaşmamışlar, bu da bebeği su zehirlenmesi riskiyle karşı karşıya bırakıyor.”
Bu nedenle, bebeğin büyümesi ve gelişimi su zehirlenmesi ile tehlikeye atılabilir.

bebe-biberon-1

Bebeğin doğal beslenmesi bozulur

Çocuk doktoru ve diyetisyen Dr. Deborah Malkoff-Cohen'e göre anne sütü, bebeğin su ihtiyacını tam olarak karşılar. Bu gerçek, "yazın sıcak ve nemli olsa bile" değişmeden kalır. Bebeğe su vermesi için su vermenin bir faydası yok.
Bu nedenle ona su içirmek, altı aylıktan küçükken sağlıklı beslenmesini engelleyecektir. Diyetisyen, küçük miktarlarda suyun  "küçük karınlarını doldurmaya ve vücutlarının besinleri emme yeteneğini bozmaya" yeterli olduğunu açıklıyor  

Bu nedenle, yemeğini iyi emmesi ve özellikle iştahının bozulmaması için bundan kaçınması gerekir. Süt tozu ve suyu ölçülü olarak karıştırın

Süt tozu ve suyu ölçülü olarak karıştırın. Bebek mamasında çok fazla su kullanılırsa, gıdanın düzgün sindirimi bozulabilir. Su zehirlenmesi riskinden kaçınmak için kutu üzerinde belirtilen miktara dikkat edilmelidir.
Kullanılacak doğru suyu seçme ihtiyacının yanı sıra aynı zamanda bebeğin elektrolit dengesini bozmamaya da özen gösterilmelidir. Isınma durumunda onlara
daha fazla süt verin

Gerekirse, bebeklerinizin susuz kaldığı sıcakta onlara her zaman daha fazla süt verebilirsiniz. Bu durumda, hızlı bir şekilde tedavi etmek için bir sıcak çarpmasını tanımak önemlidir . Ancak altı ayı geçerse, yavaş yavaş su ekleyebilirsiniz. Bebeğinizin bir seferde yalnızca bir yudum içtiğinden emin olun.

Bebeğe ne zaman su vermek mümkün?

Kendilerine su çok küçük miktarlarda verildiği takdirde 6 aydan küçük olsalar bile korkma riski yoktur. Natasha Brugert'e  göre  az miktarda su "biraz fazla" olarak kabul ediliyor . Ayrıca “bebeğin yaşamının ilk yılında ihtiyaç duyduğu anne sütü veya bebek sütünün besinsel alımının yerini almadığını” belirtmektedir.

Çocuk doktorunun meslektaşı Deborah Malkoff-Cohen, fikrin küçük çocuğunuzu su içmeye yavaş yavaş alıştırmak olduğunu belirterek sözlerini destekliyor. Böylelikle bebek “meme dışında” içme alıştırması yapabilir.
Uzman, 9 ila 12 aylık çocukların günlük su içebileceğini ekliyor.

Kaynak: Santeplusmag

Haber Ara