Dolar

32,4537

Euro

34,8244

Altın

2.446,27

Bist

9.914,05

Bezlerken, canından bezdirmeyin!

Üstlerinin değiştirilmesi pek çok bebeğin hoşuna gitmez. Çıplak olmaktan rahatsızlık duyan bebekler, sinirli bir hareketlilik içine girerler...

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-17 08:56:19

Bezlerken, canından bezdirmeyin!

Henüz kendini koruma kabiliyeti gelişmeyen bebeğinizi, severken, taşırken ya da giydirirken zorlanabilirsiniz. “Ona zarar verir miyim?” korkusuyla yaşamayın. İşte temel ip uçları

Üstlerinin değiştirilmesi pek çok bebeğin hoşuna gitmez. Çıplak olmaktan rahatsızlık duyan bebekler, sinirli bir hareketlilik içine girerler ve çoğu zaman da ağlarlar. Durmadan kıpırdanan bebeğinizi giydirmek ve soymak bir mücadeleye dönüşebilir. Bu yüzden ilk adımınız kolay giydirilen giysileri seçmek olmalı. Bunun dışında bebeğinizin üstünü sadece gerekli olduğu zamanlarda değiştirin. Eğer bebeğinizin salyasının kötü koku oluşturduğunuzu düşünüyorsanız üstünü değiştirmek yerine lekeyi silmeyi tercih edin. 

Bezleme esnasında...

Bebeğinizin altını, öğünlerden önce ve sonra ya da bağırsak hareketleri hızlandığında sık sık değiştirmek hassas poposunda pişik ve tahrişin önlenmesi için en iyi yoldur. Bebeğiniz uyuyorsa, bezini değiştirmek için onu uyandırmanız gerekmez. Bebeğiniz, çok ıslak ve rahatsız değilse ya da bağırsak hareketleri artmadıysa, gece beslenmeleri sırasında bezini değiştirmenize gerek yok. Bebeğinizin bezini değişme masasının dışındaki bir yerde değiştiriyorsanız mutlaka koruyucu kumaş bez veya yedek giysi bulundurun. Bebek bezinin yapışkan kısmının bebeğinizin hassas tenine gelmemesine dikkat edin.

Göbek kordonu mu?

Göbek kordonu ilk günlerin en çok dikkat edilmesi gereken bölgelerinden biridir. Bu yüzden göbek ve çevresinin temiz ve kuru tutulması oldukça önemli. Bunun için göbek bağı kullanmak ve günde 2-3 kere göbek kordonunu dibinden, alkollü pamuk ile silmek gerekiyor. Göbeği bezin dışında bırakmak bu bölgenin mikrop kapmaması açısından dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta. Göbek genellikle 7-14 gün içinde düşüyor. Düştükten sonra yerinde hafif bir kanama olması normal. Bu durumda alkol ile silmek yeterli oluyor.

Banyo ve kulak çubuğu

Bebeğinizin ilk ayları, mikroplara zayıf düştüğü bir süreçtir. Bu yüzden ilk üç ayın içerisindeki bebeğinizin temizlik suyunu mutlaka kaynatın. Kaynattığınız suyun ılımasını bekledikten sonra bebeğinizin temizliğine yüz bölgesinden başlayabilirsiniz. Sıcak suyla nemlendirilmiş steril pamuk topla bebeğinizin gözlerini kapalıyken, burnundan kulaklarına doğru temizleyin. İki gözü için de ayrı pamuk kullanın. Böylece bir gözde oluşan herhangi bir enfeksiyon diğerine geçmemiş olur. Kulaklarını temizlerken sadece arkalarını ve kepçe kısmının iç kıvrımlarını silin. İçe giden boşluğu temizlemek için kulak çubuğu kullanmaktan kaçının.

Bez bölgelerindeki hassasiyet

Bebeğinizin temizliğinde, bezlenen bölgesini en sona bırakmalısınız. Bu şekilde kirin diğer bölgelere bulaşmasını önleyebilirsiniz. Bez bölgesini silerken de poposunun arasını, makat bölgesini gayet yumuşak ve hassas hareketlerle silmelisiniz. Eğer bebeğiniz kızsa idrar yolu enfeksiyonlarına karşı silme şekliniz, önden arkaya doğru olmalı. Erkekse pipideki sünnet derisini geriye doğru itmemeye özen gösterin. Her ıslak silmeden sonra mutlaka yumuşak bezle kurulayın.

 

 

Tüm sağlıklı bebekler

Haber Ara