Dolar

32,4639

Euro

34,8445

Altın

2.445,70

Bist

9.891,58

Belçika'da skandal 'helal' et kararı

Belçika'nın en büyük bölgesi olan Valon'da yerel meclisin oylaması sonucu, hayvanların bayıltılmadan, helal veya koşer olarak kesilmesi yasaklandı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-08 20:50:25

Belçika'da skandal 'helal' et kararı

İslam'da helal, Yahudi inancında ise koşer olarak bilinen ve hayvanların uyutulmadan kesilmesi usulü, Valon bölgesinin tamamında 1 Eylül 2019'dan itibaren geçerli olmak üzere yasaklandı.

Belçika'nın güneyindeki Valon bölge parlamentosunda çevre komitesinde oy birliğiyle kabul ettiği karar, hayvanların gırtlağının kesilip kanının akıtılması işleminin daha çok acı çektirdiği gerekçesiyle alındı.

Belçika'da özellikle hayvan hakları aktivistlerinin karşı olduğu helal ve koşer kesim usullerinin yasaklanması için, ülkenin kuzeyindeki Flaman bölgesinde de kanun teklifinde bulunuldu. Teklif onaylanırsa Ocak 2019'dan itibaren hayvanları bayıltmadan kesmek, üç federal bölgenin ikincisinde de yasaklanacak.

BELÇİKA'DAKİ MÜSLÜMANLAR TEPKİLİ

Belçika'da yaşayan Müslümanlar, dini komisyonların 'bayıltarak kesme' yöntemine karşı olduğunu belirtti. Belçika Müslüman Yönetimi topluluğundan yapılan açıklamada, "Müslümanlar, dinlerine uygun şekilde helal gıda yiyememekten endişeli," denildi.

Danimarka, İsviçre ve Yeni Zelanda'da hayvanları uyuşturmadan kesmek, daha önceden yasaklanmıştı.

 

Haber Ara