Dolar

32,5996

Euro

34,7867

Altın

2.505,32

Bist

9.456,60

Başbakan Orban geniş yetkiler edindi, Macaristan'da 'demokrasi' tartışması patlak verdi

Resmi verilere göre bugüne kadar ülkede 447 koronavirüs vakasının görüldüğü ve bunlardan 15'inin ölümle sonuçlandığı Macaristan'da, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı tedbir amacıyla hazırlanan acil durum yasa tasarısı parlamentoda kabul edildi. Muhalefet partileri tasarıya, hükümete ''Sınırsız süre boyunca her şeyi yapabilme gücü'' verdiği gerekçesiyle destek vermedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-31 15:20:03

Başbakan Orban geniş yetkiler edindi, Macaristan'da 'demokrasi' tartışması patlak verdi

Adalet Bakanı Judit Varga tarafından hazırlanan ve 199 sandalyeli Ulusal Mecliste 53 ''hayır'' oyuna karşı 137 ''evet'' oyuyla kabul edilen yasaya göre, hükümet ''acil durum'' süresince kanun hükmünde kararname çıkarabilecek, bazı kanunların uygulanmasını askıya alabilecek ve asılsız haber yayanlar 1 ile 5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılabilecek.

Muhalefet partileri tasarıya, hükümete ''Sınırsız süre boyunca her şeyi yapabilme gücü'' verdiği gerekçesiyle destek vermedi.

"MACARİSTAN'DA GERÇEK BİR DEMOKRASİ KALMAYACAK"

Deutsche Welle'nin haberine göre Alman Frankfurter Rundschau gazetesi Macaristan Başbakanı Victor Orban'ın siyasi yeteneklerini bir zamanlar kendinin de kurulmasında katkıda bulunduğu demokrasiyi yıkmak için kullandığını söylüyor:

"Salgın bahanesiyle parlamentoya zorunlu ve süresiz ara verdirerek, ülkeyi genelgeyle yönetecek. Orban üç durumdan yararlandı: Birincisi Avrupa Birliği mevcut durumdan dolayı hükümet yöneticilerini durduracak durumda değil. İkincisi, virüsün öldürücü tehdidi nedeniyle tüm devletler temel haklarla ilgili kısıtlamalar uyguladı. Böyle bir durumda pek çok insan ikisi arasındaki farkı görmekte zorlanıyor. Üçüncüsü de, pek çok Batılı ülke koronavirüsle mücadelede zayıf kalıyor. Orban, Singapur modelini kendine örnek alıyor. Küçük, otoriter ve ekonomik açıdan azimli. Büyük özgürlük yerine net kurallar. Bu Orban'ın Macaristan'da arzuladığı liberal olmayan devlet modeli. Pazartesi günü bu amacına yönelik oldukça büyük bir adım attı. Korona döneminin ardından Macaristan gerçek demokrasiye artık sahip olmayacak."

Haber Ara