Dolar

32,4643

Euro

34,8262

Altın

2.445,43

Bist

9.909,62

Bakan Çavuşoğlu gündemi değerlendirdi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: (1)- 'Hollanda, yaptığı hatayı düzeltecek adımlar atmazsa ilave adımlarımız da olacak'- '(AB Adalet Divanının başörtüsü kararı) Bu, özgürlükle tamamen çelişiyor, tamamen insan haklarını ihlal eden ve tamamen siyasi karardır. Kabul edilemez bir karardır'

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-16 23:31:43

Bakan Çavuşoğlu gündemi değerlendirdi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Hollanda, yaptığı hatayı düzeltecek adımlar atmazsa ilave adımlarımız da olacak." dedi.

Çavuşoğlu, Habertürk'te katıldığı programda gündemi değerlendirdi.

Hollanda ile yaşanan gerilim hakkında Çavuşoğlu, Hollanda'da aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders'in Avrupa'nın değerlerine, kurumlarına, yabancılara ve AB'ye de karşı olduğunu ancak en çok da Müslüman ve İslam'a karşı olduğunu belirtti.

"Yani tam bir faşist, başka bir tabiri yok." diyen Çavuşoğlu, bugün Hollanda'ya bakıldığında merkezdeki partilerin özellikle seçim öncesi tevessül ettiği yolların Wilders'ın söylemlerinden farklı olmadığını kaydetti.

Popülizmle halkı birleştirdiğinizde ondan geri adım atmanın çok zor olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, Hollanda ile yaşanan krizle ilgili süreci anlattı.

Çavuşoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti'nin Dışişleri Bakanı bize gelip lalerimizi görebilir, müzelerimizi görebilir ama Türklerle buluşamaz.' Türklerle buluşamaz demek ne demek? Bunu nasıl tarif edersiniz? Bu faşizan bir yaklaşım değil de nedir? Bunun izahı da yoktur. Bu savaşlarda bile böyle olmamıştır, 2. Dünya Savaşı'nda. Nazi döneminde bile olmamıştır, o onla görüşemez, bu bunla görüşemez." dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'ya Hollanda makamlarınca yapılan muamele hakkında ise Çavuşoğlu, "Başkonsolosluğumuza 30 metre kala yolunu kestiler, içeriye girmesini engellediler. Büyükelçi Ankara'daydı, benimle beraber gidecekti. Kılıçdaroğlu, şimdi her şeyden primi çıkarmaya çalışıyor. 'Büyükelçi neredeydi niye karşılamıyor?' Büyükelçi benim yanımdaydı, beraber gidelim dedim, ben önerdim. Vatandaşlara yapılan muameleyi gördünüz. Yani vur emri. Kimi vuruyorsun?" diye konuştu.

"Vur emri olsaydı, ne olurdu? sorusuna ise Çavuşoğlu, "Savaş nedeni, başka ne olacak?" şeklinde cevapladı.

- "Dinimiz emrettiği için örtüyor"

Hollanda'nın kabul edilemez hatalarını Avrupa ülkelerinin de dürüstçe kabul etmesi gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye, 2013'ten bu yana olağanüstü bir süreç yaşıyor. FETÖ'nün ilk önce yargı ve polis darbe girişimi, 17-25 Aralık 2013, daha sonra da 15 Temmuz darbe girişi sonrasında Türkiye sıra dışı bir süreç yaşıyor. Bu süreçte özellikle Avrupa kurumlarından ve ülkelerinden büyük ekseriyetle destek görmediğimiz gibi hep saldırı gördük. Bunun iki sebebi var. Bazıları gerçekten bu süreci anlayamadı ama birçoğu da Türkiye karşıtlığı ve Avrupa'da artan İslam karşıtlığı nedeniyle Türkiye'nin aleyhine taraf tuttular."

Darbe gecesi birçok mevkidaşı ve uluslararası örgütlerin liderleriyle görüştüğünü anımsatan Çavuşoğlu, "O gece, darbecilerin kaybedeceği anlaşıldıktan sonra beni arayan bazı dışişleri bakanları benim halimi ve hatırımı sormadan o darbecilerin nasıl muamele göreceğini, hukuka riayet edilip edilmeyeceğini sorgulamaya başladılar. Ben daha canımı kurtaracağımdan emin değilim. Darbe yani bu, her şey olabilir. Bariz bir Türkiye karşıtlığı var." ifadelerini kullandı.

AB Adalet Divanının başörtüsü kararına ilişkin de Çavuşoğlu, "Bu, özgürlükle tamamen çelişiyor, tamamen insan haklarını ihlal eden ve tamamen siyasi karardır. Kabul edilemez bir karardır. Ne demek? Başörtüsü, başka dinlerin sembolü... İnsanları inancından dolayı, giyindiği, takındığı şeylere siz dini sembol diye bakamazsınız? İnsanlar inancından dolayı başını örtüyor. Emrettiği için örtüyor, dinimiz emrettiği için örtüyor. Örter, açar kimse kimseye karışamaz. Mahkemeler müdahale edemez buna." şeklinde konuştu.

Son zamanlarda yaşananların Türkiye ve AB ilişkilerine etkisi konusunda ise Çavuşoğlu, "Hollanda, yaptığı hatayı düzeltecek adımlar atmazsa ilave adımlarımız da olacak." dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker'in de Almanya programının "yer" gerekçesiyle iptal edildiğini dile getiren Çavuşoğlu, "Buna bakmak lazım teknik mi siyasi bir sebeb mi? Çünkü daha öncekiler iptal edilmemişti. Sonuç olarak AB ile ilişkilerimizde ciddi kriz var. Ama bu krizin yine başlangıç noktası da 15 Temmuz'dur." diye konuştu.

(Sürecek)

Haber Ara