Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

BAE, Keşmir'e karşı harekete geçen Hindu milliyetçisi Modi'ye devlet nişanı verecek

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, insan hakları ihlalleri suçlamaları arasında BAE'nin en yüksek sivil ödülünü almaya hazırlanıyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-19 15:15:11

BAE, Keşmir'e karşı harekete geçen Hindu milliyetçisi Modi'ye devlet nişanı verecek

TIMETURK | HABER MERKEZİ

The New Arab'ın aktardığına göre Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin BAE'yi üç günlük ziyareti 23 Ağustos'ta başlayacak.

MODİ, BAE'DE ÖDÜL ALACAK

Hindistan Dışişleri'nden Pazar günü yayınlanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Başbakan Modi'nin seçkin liderliğini tanımak, iki ülke arasındaki ikili ilişkilere büyük destek için daha önce Nisan 2019'da verilen BAE'nin en yüksek sivil nişanını alacak. Ödül, BAE'nin kurucu babası Şeyh Zayed Bin Sultan Al Nahyan adına, Sultan'ın yüzüncü doğum gününde verilecek."

Açıklamada Modi'nin Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed ile de görüşeceği belirtildi.

BAHREYN'İ DE ZİYARET EDECEK

Gulf News'in haberine göre Modi, ayrıca BAE ziyaretinin hemen ardından Bahreyn'e geçecek. Bu, Hindistan'dan Bahreyn'e yapılan Başbakan düzeyindeki ilk ziyaret olacak.

Ziyaret sırasında Modi'nin Bahreyn Başbakanı Halife bin Selman el-Halife ile görüşmesi bekleniyor. Görüşmenin konusunu ikili ilişkiler, karşılıklı çıkarlar ve uluslararası sorunlar oluşturacak.

Hindistan Dışişleri'nin konuya ilişkin açıklamasında Bahreyn Kralı Hamed bin İsa el-Halife'nin Modi'nin şerefine yemek düzenleyeceği belirtildi. Ayrıca Bahreyn'de açılan Hindu tapınağı Shreenathji'nin (Shree Krishna) de bakım ve onarım çalışmalarının başlayacağı kaydedildi.

Hindistan-Bahreyn ikili ticareti son birkaç yıldır artarak devam ediyor. 2018-2019 yıllarında yaklaşık 1,3 milyar dolara ulaşan ticaretin yanında Bahreyn'de 350 bine yakın büyük bir Hint gurbetçi topluluğu bulunuyor ve ülkenin önemli sektörlerinde çalışıyorlar.

Bahreyn'de Hindistan'a ile ortak girişim çerçevesinde hizmete giren 3 binden fazla yatırım yer alıyor.

ÖNCEKİ ZİYARETLER

Gulf News'in aktardığı bilgilere göre Modi'nin Ağustos 2015'teki BAE ziyareti sırasında iki ülkenin ilişkisi Kapsamlı Stratejik Ortaklığa yükseltildi.

Yine Modi, Şubat 2018'de BAE'yi Dünya Hükümet Zirvesi için ziyaret eti ve zirvede açılış konuşmasını yaptı.

BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed ise Hindistan'ı Şubat 2016 ve Ocak 2017 tarihlerinde ziyaret etti. Modi, "İki yatırımların güçlenerek devam etmesi ve yıllık yaklaşık 60 milyar dolar tutarındaki ticaret ile BAE üçüncü büyük ticaret ortağımız. Ayrıca BAE, Hindistan için dördüncü büyük ham petrol ihracatçısı. BAE'deki 3,3 milyon Hindistanlı da iki ülkenin canlı ilişkiyi açıklıyor. Ziyaret, BAE ile dostane ikili ilişkilerimizi daha da güçlendirecektir" demişti.

KEŞMİR DURUMU

BAE'nin Modi'ye devlet nişanı vermesi kritik bir döneme denk geldi. Narendra Modi yönetimindeki Yeni Delhi hükümeti, geçtiğimiz haftalarda Keşmir'in özerkliğini askıya aldı. Bölgeye askerler, paramiliter güçler yığan yönetim halen süren telekomünikasyon kesintilerine de imza attı. Kurban Bayramında biraz olsun esnetilen teleofn ve internet kesintileri halen sürüyor ve Keşmir'i dünyaya kapatıyor.

Hindistan'ın Kamu Güvenliği Yasası (PSA) kapmsamında tutuklanan 4 bin Keşmir'nin iki yıla kada rhapisle karşı karşıya kalma ihtimalleri var. Bu, gerginliği daha da tırmandırmış durumda.

ARAP ÜLKELERİ SESSİZ

Arap ülkeleri Keşmir konusun çoğunlukla sessiz kalmakla suçlanıyor. İki ülke arasında yıllık 100 milyar dolarlık ticaret yapılıyor.

Kuveyt, Bahreyn, Katar ve Umman, Keşmir ile ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

Suudi Arabistan ise yalnızca kısıtlamaları kınadı ve endiişeli olduğunu söyledi.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

1170012_2

1075385_1

Haber Ara