Dolar

32,4711

Euro

34,7516

Altın

2.442,25

Bist

9.915,62

BAE, Hindistan'ın Keşmir adımını destekliyor

Hindistan'ın Müslüman eyaleti Keşmir'in özerk statüsünü değiştirme adımını destekliyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-08 10:50:41

BAE, Hindistan'ın Keşmir adımını destekliyor

TIMETURK | HABER MERKEZİ

BAE'nin Hindistan Büyükelçisi, ülkede Narendra Modi yönetiminde iktidarda olan ülkenin Bharatiya Janata Partisi'nin Keşmit'e yönelik özekliği sona erdireme adımını destekliyor.

TRT World'un haberine göre BAE'de yayın yapan Emirati gazetesinde Hindistan'ın Keşmir'e yönelik adımına ilişkin "daha fazla istikrar ve barışı teşvik edeceğine" yönelik bir rapor yayınlandı.

BAE'nin Hindistan Büyükelçisi Ahmad Al Banna, konunun Yeni Delhi yönetiminin bri iç meselesi olduğunu söyledi.

Büyükelçi Ahmad Al Banna "Değişikliklerin yerel hükümette sosyal adaleti ve güvenliği artıracağı , daha fazla istikrar ve barışı teşvik edeceğini" belirtti.

PAKİSTAN SERT TEPKİ GÖSTERDİ

İki ülke arasında krize sebep olan Keşmir Vadisi için alınan "özerkliğin ortadan kaldırılması" adımına Pakistan yönetimi ise sert tepki gösterdi.

Bu adımın "yasadışı" olduğu belirtilirken, Çarşamba günü Hindistan ile diplomatik ilişkilerin seviyesi düşürüldü. Hindistan'a da "Büyükelçi'ni geri çek" yarısı yapıldı.

Hindistan, son iki haftada bölgeye yerleştirdiği 35 bin paramilis gücünü Pazar akşamı harekete geçirdi. Yerel siyasetteki önemli isimleri ev hapsine alan Hindistan yönetimi, Keşmir'de interneti ve telefon bağlantılarını kesti. Pazartesi günü ise Keşmir'e özerklik statüsü sağlayan 370. maddenin iptali için Parlamento'ya teklif sunuldu. Teklif kabul edildi.

KEŞMİR SORUNU

İngiltere 1947'de Hindistan'dan çekilirken prenslikle yönetilen Keşmir'i, Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı.

Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Hindistan ile birleşmeye karar verdi.

Karara, Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar, 1947'de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da savaş çıktı.

Yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde olan Keşmir'in yüzde 20'sine ise Çin hakim durumda. Hindistan, ele geçirdiği bölgeleri "Cammu Keşmir" eyaleti adında kendine bağladı. Cammu Keşmir, Hindistan'da Müslüman nüfusun çoğunlukta bulunduğu tek eyalet durumunda.

Pakistan ise kendi kontrolündeki Keşmir'e "Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)" ve "Gilgit Baltistan" olarak iki özerk bölge statüsü verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini öngördü.

Hindistan, halk oylamasına sıcak bakmazken, Pakistan ise BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

1157958_2

Haber Ara