Dolar

32,5752

Euro

34,9733

Altın

2.455,97

Bist

9.774,38

Atatürk'ün Anadolu'daki evleri

Atatürk'ün Kurtuluş savaşı ve devamındaki kent gezilerinde konakladığı mekanlar bugün de aktif hizmet veriyor

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-07 21:40:19

Atatürk'ün Anadolu'daki evleri

Kurtuluş savaşı esnası ve sonrasında Anadolu'nun hemen her kentine giderek buralarda ekonomik, sosyal ve kültürel etkinliklere imza atan Atatürk buralarda konaklamıştır. Atatürk'ün konakladığı yerler ise bugün çoğu müze olarak halka hizmet veriyor.

Anadolu'ya gittiğinizde hemen her kentte Atatürk adı verilen mekanlara şahitlik etmişsinizdir.
İşte bunlardan en önemlileri:

Atatürk'ün mezar odası burada

21 Haziran 1960 tarihinde Anıtkabir Atatürk Müzesi adıyla açılan müze, 2002 yılında sergi alanının genişletilmesi sonrasında Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi adını almıştır.Dört ana bölümden oluşan müzede, Atatürk'ün kullandığı eşyalar, kendisine yabancı devlet adamları tarafından hediye edilen eşyalar; Çanakkale Savaşları, Sakarya Meydan Savaşı ve Büyük Taarruz'un anlatıldığı panorama ile yağlı boya tablolar; Millî Mücadele ve devrimlerin anlatıldığı galeriler ile Mustafa Kemal Atatürk'ün mezar odası bulunur.Müzede Atatürk'ün manevi evlatlarından A. Afet İnan, Rukiye Erkin, Sabiha Gökçen'in müzeye hediye ettikleri Atatürk'e ait eşyalar ile Atatürk'ün kütüphanesinde yer alan 3123 kitabı bulunuyor.

Dünya ile haberleşme bu evde kesildi

Afyonkarahisar'daki Büyük Taarruz Karargahı'nda Kurtuluş Savaşı yıllarında Mustafa Kemal, 24 Ağustos 1922 Perşembe günü akşam saatlerinde Şuhut'a ulaşmıştır. Paşalar ve maiyetindekilerin kalacakları evler, 23 Ağustos 1922 günü Şuhut'a gelen 1. Ordu Komutanı Nurettin Paşa ve Oynağanlızade Osman Ağa tarafından belirlenerek en iyi şekilde hazırlanmıştır. Mustafa Kemal'in Kaldığı Yalı Mahallesi Eğri Sokak'la Çeşme Sokağı'nın birleştiği yerdeki Hacı Veli Konağı (Büyük Taarruz Karargahı) aynı zamanda geçici karargah olarak kullanılmıştır.Mustafa Kemal, Büyük Taarruz'un son hazırlık çalışmalarını burada yapmış ve "Anadolu ile dış dünya arasındaki bütün haberleşmenin kesilmesi" emrini bu konakta vermiştir.

Belediye binasında kurtuluş izleri

Milli Mücadele yıllarında karargâh, daha sonra belediye hizmet binası olarak kullanılan bina restore edilerek 1996 yılında Balıkesir Kuvayı milliye Müzesi olarak hizmete açılmıştır.İki kattan oluşan müzenin zemin katı Kuvayımilliye'nin kurulmasına öncülük etmiş kahramanlar ile Mustafa Kemal Atatürk için düzenlemiştir.

Atatürk'ü orman ortamında ağırlayan mekan

Bozüyük ilçesine 22 kilometre uzaklıkta, Gülalan mevkisinde orman dokusu içerisinde yer alan Atatürk Köşkü güzel bir sivil mimari örneğidir.1930 yılında Bilecik'i ziyaret eden Atatürk bu köşkte ağırlanmıştır.

Kendisine hediye edildi

Atatürk Evi Müzesi,19. yüzyıl sonlarında yapılmış olan köşk, 1923 yılında Atatürk'ün Bursa'ya gerçekleştirdiği ikinci ziyaret sırasında Bursa Belediyesi tarafından Atatürk'e hediye edilmiştir.Bundan sonra Atatürk Bursa'yı ziyaretlerinde bu evde kalmıştır.Cumhuriyet'in 50. yılında müzeye dönüştürülerek Atatürk Evi Müzesi olarak anılmaya başlanan köşkte bulunan eşyaların tamamına yakını, Atatürk'ün burada kaldığı sürede kullandığı orijinal eşyalardır. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız

Erzurum kongresine şahit

Mustafa Kemal ve arkadaşları Millî Mücadele'nin en önemli adımlarından birini gerçekleştirmek üzere Erzurum'a geldiklerinde 19. yüzyılın sonlarında yaptırılan bu konağa yerleşmişlerdir.9 Temmuz 1919'dan 29 Ağustos 1919'a kadar 52 gün süren dönemde Atatürk ve arkadaşları Erzurum Kongresi çalışmalarının önemli bir kısmını bu konakta sürdürmüşlerdir.

Dolmabahçe, demişbaş gibi

Cumhuriyetin ilanından sonra Atatürk'ün İstanbul'daki Cumhurbaşkanlığı Konutu olarak Dolmabahçe Sarayı'nı kullanmıştır.
Atatürk'ün öldüğü yer olması münasebetiyle Cumhuriyet tarihinde ayrı bir öneme sahiptir.

Kız kardeşi Makbule Hanım'a kaldı

Atatürk Müzesi, İzmir, 12 Şubat 1923'te toplanan İzmir İktisat Kongresi için şehre geldiğinde halı tüccarı Takfor Efendi tarafından 1875-1880 yıllarında yaptırılan bu evde konaklamış, toplantılarını ve kişisel çalışmalarını burada sürdürmüştür.13 Ekim 1926'da bina İzmir Belediyesi tarafından satın alınmış, bazı yeni eşyalar konularak Atatürk'e hediye edilmiştir.Atatürk 1930-1934 yılları arasında İzmir'e beş kez gelmiş ve her gelişinde bu evde kalmıştır. Atatürk'ün ölümü ile kız kardeşi Makbule Hanım'a veraset yoluyla kalan ev, 1941 yılında müze olarak açılmıştır.

Ateşli ve kesici silahlar sergileniyor

Sakarya Müzesi;17 Haziran 1922 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi ile buluştuğu ve üç gün konakladıkları bu ev, 1993 yılında müze haline getirilmiştir.Müzede Atatürk'ün kullandığı eşyalar ile Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait ateşli ve kesici silahlar, bakır kaplar, mühürler ve el işlemeleri teşhir edilmektedir.

Tüm mal varlığını,Türk milletine armağan etme kararını bu köşkte aldı

Atatürk Köşkü, Trabzon;Atatürk 1924 yılında Trabzon'a ilk ziyaretini gerçekleştirdiğinde bu köşkte ağırlanmış, 1930 ve 1937 yıllarındaki ziyaretleri sırasında ise burada konaklamıştır.Tüm mal varlığını, Türk milletine armağan etme kararını bu köşkte alan Atatürk "Mal ve mülk bana ağırlık veriyor. Bunları milletime bağışlamakla ferahlık duyacağım. İnsanın serveti kendi manevi kişiliğinde olmalıdır. Ben büyük milletime daha çok şeyler vermek istiyorum." demiştir.
Atatürk Köşkü olarak anılan bu bina 1943 yılında müze olarak hizmete açılmıştır.

Kestirmeye kıyamadı köşk kaydırıldı

Atatürk bir gün çiftliğe gittiğinde, köşkün hemen yanındaki ulu çınar ağacının dallarını kesmeye çalışan bir bahçıvan ile karşılaşır. Hemen bahçıvanı yanına çağırarak bunun nedenini sorar. Görevli bahçıvanın cevabı şöyledir: Ağacın dalları uzamış, binanın duvarına dayanmıştır.Aldığı cevaptan tatmin olmayan Atatürk, düşünülmesi bile imkânsız olan bir emir verir: “Ağaç kesilmeyecek, bina kaydırılacak.” Bu olağanüstü ve riskli iş 10 Ağustos 1930 tarihinde tamamlanır ve ulu çınar ağacı da kesilmekten kurtulur. O günden beri köşkün adı Yürüyen Köşk olarak kalmıştır.

Halkevi eğitimin üssü oldu

Atatürk Evi Müzesi, Malatya; Atatürk, 1931 ve 1937 yıllarında Malatya'ya geldiğinde bu binayı kullanmıştır. Önceleri halkevi ve halk eğitim merkezi olarak kullanılan bina, yapılan düzenlemelerle müzeye dönüştürülmüştür.
Bir salon ve altı ayrı oda halinde düzenlenen müzede konferans salonu, Atatürk'ün Malatya'ya geldiği zaman kullandığı eşyaların sergilendiği bir oda, Atatürk kitaplığı ve Cumhuriyet dönemi fotoğrafları yer almaktadır.

Kooperatif belgeleri sergileniyor

Silifke Atatürk Evi Müzesi,Mustafa Kemal Atatürk'ün Silifke'ye gerçekleştirdiği ziyaretlerin anısına bir kitaplık ve müze yaptırılması için Atatürk'ün 27 Ocak 1925'de Silifke'yi ilk ziyareti sırasında geceyi geçirdiği ev seçilmiştir.
1987 yılında Atatürk Evi Müzesi olarak hizmete açılan müzede Atatürk'ün kaldığı odanın tüm eşyaları, kooperatif kurması ile ilgili belgeler, ziyaret fotoğrafları, gazete haberleri gibi belgeler sergilenmektedir. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız

Yurt gezisinde öne çıkan ev

Rize, Atatürk Evi Müzesi,Cumhuriyetin ilanından sonra Atatürk, Sonbahar Gezisi adını taşıyan büyük yurt gezisi sırasında Rize'ye de gelmiştir. 17 Eylül 1924'te Rize'ye geldiğinde Kurtuluş Savaşı sırasında gösterdiği çabalar sayesinde yakınlığını kazanan Mataracı Mehmet Efendi'ye ait bu evde kalmıştır. Ev, daha sonra Atatürk'ün 100. doğum yıldönümü münasebetiyle Atatürk Müzesi (Mehmet Mataracı Konağı) yapılmak üzere Rize İl Özel İdaresi'ne bağışlanmıştır.

Haber Ara