Dolar

32,4379

Euro

34,7865

Altın

2.449,97

Bist

9.923,10

Almanya'da sığınmacılara rekor saldırı

Merkel’in sığınmacılara yönelik ılımlı politikaları tartışılırken, diğer taraftan sığınmacı yurtlarına yönelik saldırılar adeta rekor seviyeye ulaştı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-17 21:47:35

Almanya'da sığınmacılara rekor saldırı

Federal İçişleri Bakanlığı'nın konuyla ilgili bir soru önergesine verdiği cevaba göre, bu yıl içinde sığınmacı yurtlarına 800'den fazla saldırı yapıldı ve geçen yıla kıyasla 4 kat artış tespit edildi. Bu saldırıların bir kısmı yabancı düşmanı ve aşırı sağcı sloganların duvarlara yazılması, molotof kokteyli ve taş atma gibi saldırılar olurken bir çok yerde sığınmacı yurdu ateşe verildi, saldırılarda toplam 104 sığınmacı yaralandı. Öte yandan sığınmacılara yönelik doğrudan şiddet olaylarında da büyük bir artış yaşandı.

Kasım ayına kadar bin 610 olay kayda geçerken, eldeki verilere göre her dört saldırıdan sadece birisinin failleri mahkeme karşısına çıkarılarak yargılandı, açılan soruşturmaların hemen hepsi delil yetersizliğinden kapatıldı ve ikisi dışında hiçbir bir saldırı tam olarak aydınlığa kavuşturulamadı. Yapılan yorumlarda Almanya'da ırkçı şiddetin‚ yeni ve ürkütücü bir boyuta' ulaştığı vurgulanırken, çoğunluğu can güvenliği olmadığı için Almanya'ya sığınmak zorunda olan mültecilerin yaşamlarının bu saldırılar nedeniyle Almanya'da da tehlikede olduğu belirtildi.

Kamuoyunda tedirginliğe neden olan bir diğer sayı ise sığınmacı sayısının bir milyon sınırını geçmesi ve yurtlara yerleştirilmelerinin yol açtığı tartışmaların göçmen düşmanı eylemlere de ivme kazandırması. Aşırı sağcı ve ırkçı kişi ve grupların göçmenlere karşı kayda geçen suçlarının sayısı yılın ilk 11 ayında 3 bin 625 oldu. Bu sayı geçen yıla kıyasla yaklaşık iki kat arttı. Son olarak Pazartesi gecesi Stuttgart kentinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne ait Feuerbach Camisi‘ne kundaklama girişiminde bulunuldu. Yanıcı ve patlayıcı madde kullanılarak gerçekleştirilen saldırıda caminin kitap satış bölümü, market ile bürolar yandı. Güvenlik kameralarına yansıyan görüntülere göre, dört maskeli kundakçı gece yarısı ellerindeki taşlarla caminin pencerelerini kırarak binanın içine molotof kokteyli attı. İtfaiyenin olay yerine çok hızlı ulaşması sonrasında daha büyük çaplı yangının önüne geçildiği aktarılırken, polis kundaklama girişiminin nedeninin araştırıldığın, ancak güvenlik kamerası kayıtlarından kimlik tespiti yapılamadığı belirtti. Geçtiğimiz günlerde Stuttgart Başkonsolosluğu'na boyalı saldırıda bulunulmuş, kentteki bir başka caminin duvarına ise gamalı haç çizilmişti.

Öte yandan  İslam ve göçmen karşıtı, Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar ‘Pegida' hareketinin düzenlediği gösterilerde bu yıl en az 29 gazetecinin saldırıya uğradığı açıklandı. Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi'nin Leipzig kentinde yaptığı açıklamada, birçok gazetecinin yürüyüşlerde tehdit edildiği, 29'una ise fiziki saldırı yapıldığı aktarıldı. Geçen Nisan ayında Pegida taraftarlarının Berlin'de düzenlediği bir gösteride İslam karşıtı iki  gösterici taşıdıkları bayrak direğini Türk kameraman Metin Yılmaz'ın sırtına saplayarak, yaralanmasına yol açmışlardı.

Haber Ara