Dolar

32,5167

Euro

34,8858

Altın

2.451,84

Bist

9.885,26

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şentop:

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şentop:

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-11 23:23:31

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şentop:
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, erken seçimin zorunlu olarak karşılarına çıkabileceğini belirterek, "Bunlar bizi endişelendirmiyor, sizi de endişelendirmemeli" dedi.

Şentop, partisinin il başkanlığınca Esenler Mahallesi'ndeki Özgürlük Parkı'nda düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, ramazanın bu yıl da sorunsuz ve sıkıntısız şekilde bitmek üzere olduğunu söyledi.

Oruç tutanların sıcaktan çok fazla etkilenmeden ramazanı geçirdiklerini ifade eden Şentop, "Bizim gönül coğrafyamızda Müslüman kardeşlerimizin, soydaşlarımızın ramazanları bu kadar kolay geçmiyor. Bugün Srebrenitsa katliamının yıl dönümüydü. Orada Müslüman, Boşnak asıllı Müslüman kardeşlerimiz bundan 20 yıl kadar önce insanlık tarihinin en büyük, hunhar, vahşi katliamına maruz kaldılar" şeklinde konuştu.

Bu katliamın Avrupa'nın gözleri ve gözetimi altında gerçekleştirildiğine dikkati çeken Şentop, bazı bölgelerde halen devam ettiğini anlattı.

Katliamların Suriye ve Irak'ta devam ettiğini aktaran Şentop, şunları dile getirdi:

"Ramazanda biraz gündemden düştü, Myanmar'da da devam ediyor. Sonra Somali'yi hatırlıyoruz. Zaman zaman geriye dönüp baktığımızda her ramazan aynı inancı paylaştığımız kardeşlerimizin, soydaşlarımızın birtakım zulümlere maruz kaldıklarını, bunun ayyuka çıktığını görüyoruz, fark ediyoruz. Bu, tabii vicdanımızı dağlıyor ama biraz da Türkiye'nin sesinin güçlü çıkması bakımından bizi intibaha, uyanıklığa davet ediyor."

- Suriye ve Irak'taki iç savaş

Suriye'de devletin ülkeyi ekonomik ve siyasi bakımdan yönetemediğine, beşte birine bile hakim olmadığına işaret eden Şentop, Irak'ın da aynı şekilde bölünmüş olduğunu vurguladı.

Şentop, İran'ın da uluslararası alanda dışlandığını ifade ederek, Ermenistan'ın ekonomik krizle ve açlıkla boğuştuğunu, Gürcistan'ın hükümet krizi, Ukrayna'nın da Rusya'yla problem yaşadığını söyledi.

Bulgaristan'ın istikrarlı hükümet oluşturabilmek için arka arkaya seçim yaptığını, Yunanistan'ın ekonomik krizin eşiğinde olduğunu anımsatan Şentop, Türkiye'nin, bulunduğu konum itibarıyla büyük sıkıntılar çeken ülkeleri çevresinde barındırdığını kaydetti.

Şentop, şunları ifade etti:

"Ülkemizin etrafı ekonomik ve siyasi bakımdan yönetilemeyen hale gelmiş ülkelerle, devletlerle çevrili ama Türkiye hamdolsun, 13 yıla yakın zamandır ekonomide, siyasette istikrarla büyüyen, bölgesinde istikrar adası ülke olarak varlığını sürdürüyor. Bu, kendi kendine gerçekleşen bir hadise değil. Burada AK Parti'nin dirayetli, basiretli yönetiminin etkili olduğunu, bu sonucu sağladığını, bir hakkı teslim etmek gerekir. Tabii 7 Haziran seçimlerinde bu tablo biraz da seçim sisteminin gereği olarak ortaya çıktı."

Partisinin 2002'de yüzde 34,5 oy alarak anayasayı değiştirecek 367 civarında milletvekiliyle parlamentoya girdiğini hatırlatan Şentop, bu oranın 7 puan üzerinde oy almasına karşın 258 milletvekiliyle temsil edildiğini aktardı.

Bunun seçim sisteminin cilvesi olduğunu belirten Şentop, milletin tercihine hürmet ettiklerini söyledi.

- "Türkiye'nin hükümetsiz kalması gibi bir lüksü yok"

Şentop, 7 Haziran akşamından bu yana bütün parti sözcüleri ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'yla ortaya çıkan tablonun gereğini yapmaya hazır olduklarını ifade ettiklerini vurgulayan Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bazı parti genel başkanlarını biliyorsunuz. Ne diyorlar? 'Millet, bize muhalefet görevi verdi.' Bunu söylemeye en çok hakkı olan parti AK Partidir, bizler bunu söyleyip kenara çekilebiliriz ama ekonomik krizlerin etrafımızda, yanı başımızda cereyan ettiği, Suriye'de gerçekleşen olaylarla asayiş güvenlik problemlerinin kapımızda bulunduğu bir noktada Türkiye'nin hükümetsiz kalması, hükümet kuramaması gibi bir lüksü yok. Onun için 7 Haziran akşamı biz bu sonuç neyse milletimizin verdiği, ona razıyız.

'Bunun da gereğini yapacağız' dedik, Türkiye'yi hükümetsiz bırakmamak üzere yola koyulduk."

Pazartesi'den itibaren Genel Başkan Davutoğlu'nun diğer partileri ziyaret edeceği bilgisini paylaşan Şentop, hükümet çıkarabilmek için ellerinden gelen gayreti ortaya koyacaklarını anlattı.

- "O zaman bu emanetin asıl sahibine yeniden soracağız"

"Bu olmadığı takdirde de dünyanın sonu değil, o zaman bu emanetin asıl sahibine yeniden soracağız" diyen Şentop, şunları belirtti:

"Bu, böyle bir tablo, Türkiye'nin hükümete ihtiyacı var. 'Yeniden ne dersin' diye soracağız. Bir erken seçim zorunlu olarak karşımıza çıkabilir. Bunlar bizi endişelendirmiyor, sizi de endişelendirmemeli. AK Parti, Türkiye'yi 13 yıl istikrarlı şekilde, basiretle yönetmiş siyasi hareket olarak, 7 Haziran'dan sonra da Türkiye'nin hükümetsiz kalmasına, ekonomide, siyasette, sosyal hayatta kriz yaşamasına müsaade etmeyeceğini çok açık şekilde gösterdi.

Bütün siyasi partilerin aynı sorumluluk şuuruyla hareket etmesi gerektiğini ifade ediyoruz, onlardan da bekliyoruz."

Mustafa Şentop, hiç kimsenin 'Ben kenara çekileyim, siz önden buyurun' deme lüksüne sahip olmadığını ifade etti.

Şentop, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Şimdi birbirlerine diyorlar ki, 'Öbürüyle yapsın' diyor, 'MHP, CHP' diyor. 'Yok, hayır, MHP'yle yapsın' diyor. Niye? Muhalefette olmak kolay. Oturduğunuz yerden istediğiniz her şeyi eleştirebilirsiniz ama iktidarda olmak, bu sorumluluğu taşımak zor. Biz 13 yıldır bu sorumluluğu taşıdık. Diğer partilerin de bu sorumluluğu taşıyacak olgunlukla, şuurla hareket etmesini bekliyoruz."

İftar programına AK Parti Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, İl Başkanı Erdener Can, parti yöneticileri ile 4 bine yakın partili katıldı.

Haber Ara