Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Yurt dışında oy verme işleminin sona ermesi

Yurt dışında oy verme işleminin sona ermesi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-26 16:46:07

Yurt dışında oy verme işleminin sona ermesi
AK Parti İstanbul Milletvekili ve Yurt Dışı Seçim Koordinasyon Merkezi (SKM) Başkanı Mustafa Yeneroğlu, yurt dışındaki dünyada emsali bulunmayan bir siyasi katılım gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Yeneroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de 1 Kasım'da gerçekleştirilecek 26. dönem milletvekili genel seçimleri için 8-25 Ekim tarihleri arasında, yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 1 milyon 267 bin vatandaşın oy kullandığına dikkati çekerek, "Yurt dışındaki vatandaşlarımızın siyasi katılımının dünyada örneği yok" ifadesini kullandı.

Mustafa Yeneroğlu, sandıklara gösterdikleri ilgiden dolayı seçmenlere teşekkür ederek, "Yaşanan bazı zorluklara rağmen yurt dışındaki seçimler güvenli ve başarılı bir şekilde geride bırakılmıştır. Yurt dışındaki vatandaşlarımızın seçimlere katılımı çok boyutlu misyonu ifade etmektedir. Vatandaşlarımız ana vatana olan bağlılıklarını göstermekle beraber ülkemize yönelik beklenti ve taleplerini de sandığa yansıtmaktadırlar. Ayrıca yaşadıkları ülkelerin siyasilerine de Türkiye'deki meselelere yönelik gösterdikleri hassasiyetle güçlü bir mesaj vermektedirler' değerlendirmesinde bulundu.

2014 cumhurbaşkanlığı seçimi ve 7 Haziran genel seçimleriyle birlikte toplamda üçüncü kez yurt dışında sandık kurulduğunu hatırlatan Yeneroğlu, katılımın her seçimde ciddi artış göstermesinin ülke adına önemli bir kazanç olduğunu belirtti.

Yeneroğlu açıklamasında, "Birçok seçim merkezinde yüzde 50'nin üzerinde katılım sağlanmıştır. İnşallah 1 Kasım'a kadar gümrüklerdeki oylarla birlikte 1 milyon 300 binin üzerinde bir katılım gerçekleşmiş olacaktır. Böylece yurt dışında yaşayan vatandaşların siyasal katılımı açısından dünyada örnek ve rekor yurt dışı seçim uygulamasını hep birlikte gerçekleştiriyoruz" ifadelerine yer verdi.

Seçim sürecinde seçmenlerin yaşadığı sorunlara değinen Yeneroğlu, "Yüksek Seçim Kurulu'nun kararlarına yönelik yaptığımız eleştiriler maalesef haklı çıktı. Seçim yerinin uzaklığı, gümrük modelinin uygulanmaması ve sandık sayısının yetersizliği nedeniyle oluşan uzun sıralar yüzünden birçok vatandaşımız oy kullanamamıştır. 7 Haziran seçimlerinde yaşanılan tecrübeler dikkate alınsaydı bugün daha fazla bir katılımı konuşuyor olacaktık' değerlendirmesini yaptı.

Seçimlere katılımın, yurt dışı seçmen için aşırı fedakarlık isteyen bir yük olmaması gerektiğinin altını çizen Yeneroğlu, yurt dışı milletvekilliği ile temsilcisini doğrudan seçebilmesine imkan tanınmasının seçmen iradesini güçlendireceğini ve katılımı teşvik edeceğini vurguladı ve bu düzenlemelerin hayata geçirilmesi için gerekli çalışmaları yapacaklarını bildirdi.

Yeneroğlu, AK Parti'nin yurt dışındaki vatandaşların gündemine kuşatıcı bir biçimde yaklaşan tek parti olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"1 Kasım seçimlerinin ardından yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız için de yeni bir dönem başlayacaktır. Aidiyet tanımlamalarının farklılaştığı ve mesafelerin kısaldığı bir dönemde ülkemizin yurt dışı eğitim ve kültür politikasının daha da geliştirilmesi gerekir. AK Parti olarak geçmişte bu alana yönelik zihniyet değiştirici adımlar attık. 1 Kasım'ın ardından bu adımların yenileriyle birlikte daha üst noktalara taşındığına şahit olacağız. Bu maksatla hazırladığımız yurt dışı vatandaşlar seçim beyannamemiz bizler için bir yol haritasıdır. Burada yer alan maddelerin uygulanmasıyla yurt dışı eğitim ve kültür politikamız daha kapsamlı ve sistematik hale gelecek, yurt dışındaki vatandaşlarımızın ana vatanla olan bağları güçlenecektir."

Haber Ara