Dolar

32,3783

Euro

34,7610

Altın

2.437,62

Bist

9.975,01

Yunanistan'daki mali kriz

Yunanistan'daki mali kriz

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-08 18:09:34

Yunanistan'daki mali kriz
Yunanistan'ın yeni Maliye Bakanı Öklid Çakalatos, Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) üst yöneticisi Klaus Regling'e acil kredi alabilmek için mektup yolladı.

Yunanistan'ın, Avro Bölgesi'nin Lüksemburg merkezli kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizması'na (ESM) üç yıllık program için resmi başvurusunu yaptığı bildirildi. Söz konusu program çerçevesinde, ülkenin acil kredi ihtiyacının karşılanması için, Çakalatos da ESM'ye mektup yolladı.

Çakalatos, ESM üst yöneticisi Klaus Regling'e gönderdiği mektupta istenilen acil kredinin Yunanistan'ın borç yükümlülüğünü karşılamak ve finansal sisteminin istikrarını garantiye almak için istendiğini yazdı.

Mektupta, orta ve uzun vadeli programla tutarlı olarak Yunanistan'ın kapsamlı bir reform yapmaya kararlı olduğu, finansal istikrar, mali sürdürülebilirlik ve ekonomik büyüme alanlarında bir dizi önlemler uygulanacağı belirtildi.

Çakalatos mektupta alınacak tedbirleri anlatarak, şu görüşleri paylaştı:

"Bu program kapsamında vergi ve emeklilik reformlarıyla önlemler dahil olmak üzere gelecek hafta başında bir dizi tedbirler almayı öneriyoruz. Yunan hükümeti en geç perşembe günü kapsamlı ve spesifik reform ajandasını sunacak. Biz ayrıca bu program kapsamına ekonominin daha da güçlendirilmesi ve modernize edilmesi için ek eylem planlarını da bu programa dahil edeceğiz.

Yunanistan bütün kreditörlere karşı tüm mali yükümlülüklerini tam ve zamanında yerine getirmeye kararlıdır. Borçlarımızı temizlemek bankacılık sisteminin sıkıntılarını çözmek, likidite sorununu aşmak ve yaklaşan yükümlülüklerimizi yerine getirmek için biz Avro Bölgesi devletlerinden kredi talebimizin aciliyetini taktirlerine sunuyoruz. Biz Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nde kalması kararlılığımızı yineliyor, bir üye devleti olarak Avro Bölgesi'nin kurallar ve düzenlemelerine saygı duyuyoruz. Biz, acil kredi isteğimizin olumlu olarak kısa sürede karşılanmasını dört gözle bekliyoruz."

Dün Brüksel'de olağanüstü toplanan Avro Bölgesi liderleri yeni kurtarma paketi için Yunanistan'a pazar gününe kadar süre vermişti.

Zirvede Yunanistan'ın en geç yarın Avrupa İstikrar Mekanizması'na kurtarılma başvurusunda bulunması, Troyka kurumları olan AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu'nun olumlu görüş bildirmesiyle Avro Bölgesi maliye bakanlarının 11 Temmuz ve AB zirvesinin 12 Temmuz'da toplanarak Atina'nın talebiyle ilgili son sözü söylemesi konusunda mutabakat sağlanmıştı.

-Yeni Maliye Bakanı Çakalatos kimdir?

1960 yılında Hollanda'nın Rotterdam kentinde doğan Çakalatos, Oxford ve Sussex üniversitelerinde ekonomi, siyasal bilgiler ve felsefe okudu. Yunanistan'ın İgumeniçe kentinden Avrupa'ya göç eden bir ailenin oğlu olan Çakalatos İngiltere'de Kent Üniversitesi'nde profesör unvanıyla ders verdi, Atina Ulusal ve Kapodistriako Üniversitesi'nde ekonomi profesörlüğü yaptı.

Yunanistan ve uluslarararası ekonomi konularında çok sayıda incelemesi ve tezi bulunan Çakalatos, 1991'de "Alternative economic strategies: The case of Greece" adlı kitabında neoliberal ekonomi ve stratejileri eleştirdi.

-Siyasette yeni

Radikal Sol İttifak Partisi (SYRIZA) Merkez Komite üyesi olan Çakalatos, Yunanistan'da 25 Ocak'taki seçimlerde SYRIZA'dan Atina milletvekili seçildi. Yunanistan'ın kreditörlerle yapılan müzakere heyetinin başında bulunan Çakalatos referandum sonrası istifa eden Maliye Bakanı Yanis Varoufakis'in yerine bakan olarak getirildi.

Üç çocuğu olan Çakalatos, ünlü ekonomist ve Yunan Merkez Bankası çalışanı İskoçyalı Heather D. Gibson'la evli.

Haber Ara