Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Yemen hükümeti 'uluslararası ateşkes çabalarından' memnun

Yemen hükümeti, ülkede barışın tesisi için sarf edilen uluslararası çabaları memnuniyetle karşıladı

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-11-01 14:38:30

Yemen hükümeti 'uluslararası ateşkes çabalarından' memnun
Yemen hükümeti, ülkede barışın tesisi için sarf edilen uluslararası çabaları memnuniyetle karşılayarak, Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths'in de bu konudaki çalışmalarına destek verdiğini açıkladı.

Yemen hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, ülkede barışın tesisi için sarf edilen uluslararası çabaların memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

Açıklamada, ABD ve Fransa gibi ülkelerden Yemen'de barışa dair yapılan beyanatlara işaret edilerek, siyasi çözüm için sarf edilen tüm çabaların önemine değinildi.

Ülkedeki barış sürecini ateşkesleri ihlal ederek ve müzakereleri baltalayarak Husilerin sekteye uğrattığı vurgulanan açıklamada, BM Özel Temsilcisi Griffiths'in taraflar arasındaki diyalog çabalarına da destek verildi.

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, önceki gün yaptığı açıklamada, 30 gün içinde Yemen'de ateşkes sağlanması ve barış görüşmelerinin başlaması çağrısında bulunmuştu.

Mattis'ten birkaç saat sonra da ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Yemen'deki çatışmayı uzlaşma yoluyla sona erdirmenin zamanı geldiğini ifade ederek, ateşkes çağrısı yapmıştı.

Fransa'dan da benzer açıklamalarla Yemen'de savaşın sona ermesi çağrıları gelmişti.

BM Özel Temsilcisi Martin Griffiths de dün yaptığı açıklamada, Yemenli tarafları bir ay içinde müzakere masasında toplamaya kararlı olduğunu belirtmişti.

- Yemen'de diyalog çabaları

Yemenli taraflar arasındaki diyalog görüşmeleri, 2015'te İsviçre'nin Biel ve Cenevre kentleri ile 2016'da Kuveyt'te yapılan üç turun ardından iki yıl önce sekteye uğramıştı.

İki yıl aradan sonra Cenevre kentinde 6 Eylül'de yapılması planlanan Yemen konulu istişare toplantıları Husilerin katılımının sağlanamaması nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de, Husiler ile meşru yönetime bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor. Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulundururken, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Haber Ara