Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Yemen'deki olaylar

Yemen'deki olaylar

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-05 23:34:03

Yemen'deki olaylar
Yemen'de koalisyon güçlerinin, Rusya'ya ait uçağın, "denetimi yapılmadığı" gerekçesiyle Uluslararası Sana Havalimanı'dan kalkışına izin vermediği bildirildi.

Husilere ait el-Mesire televizyonunun haberine göre, bugün Sana Havalimanı'na ulaşan Rus uçağının kalkışı, "koalisyon güçleri tarafından denetlenmeden doğrudan ülkeye giriş yaptığı" gerekçesiyle koalisyon güçlerince engellendi.

Haberde, ismi verilmeyen Rus bir diplomatın, uçağının kalkışının engellenmesi için herhangi bir gerekçe bulunmadığını belirttiği aktarıldı.

Öte yandan Husiler, koalisyon güçlerince uygulanan hava ambargosunu kırarak, ilk kez bir Rus uçağının Sana Havalimanı'na ulaştığını ifade etti.

Husilerin kontrolündeki haber ajansı SABA'nın haberine göre, Sana Havalimanı Genel Müdürü Halid eş-Şayif, "uçağın, koalisyon güçleri tarafından uygulanan hava ambargosunu kırarak Rusya'dan doğrudan Sana'ya gelen ilk uçak" olduğunu dile getirdi.

Rus büyükelçiliği çalışanlarının yer aldığı uçakta 20 ton insani yardım malzemesinin taşındığı belirtildi.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen'de, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri geçen mart ayında, yönetime bağlı birliklerle çatışan Husilerin ilerleyişini durdurmak için operasyon başlatmıştı. Koalisyon güçleri, operasyonun başladığı tarihten bu yana uyguladığı hava ve deniz ambargosu kapsamında, BM'nin 2216 sayılı kararına göre, ülkeye ulaşan gemi ve uçakları denetliyor. Ülkeye gelen uçaklar, "Husilere destek amacıyla silah veya askeri personel sevkıyatını kontrol etmek" için koalisyon güçleri tarafından Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde genellikle Cibuti'de denetleniyor.

Ülkede yaşanan krize çözüm için BM Güvenlik Konseyi'nin Husilere karşı aldığı 2216 sayılı kararın oylamasında Rusya çekimser oy kullanmıştı. Rusya'nın halihazırda Husilerin lehinde İran ve Umman Sultanlığı ile birlikte hareket ettiği ifade ediliyor.

Haber Ara