Dolar

32,1968

Euro

34,9849

Altın

2.504,16

Bist

10.895,25

Yemen'deki olaylar

Yemen'deki olaylar

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-15 22:15:59

Yemen'deki olaylar
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Yemen'deki çatışmalardan zarar gören yaklaşık 15 milyon kişiye sağlık hizmeti verilebilmesi için bağışçı ülkeleri 31 milyon dolar yardımda bulunmaya çağırdı.

WHO tarafından yapılan yazılı açıklamada, Yemen'de sağlık durumunun kötüye gittiğine, acil finansmana ihtiyaç olduğuna işaret edilerek, "Sağlık sistemi çökmek üzere. Milyonlarca kişi sağlık hizmetlerine ve acil ihtiyaç duydukları ilaçlara ulaşamıyor" ifadesi kullanıldı.

Yemen'deki çatışmalardan zarar gören yaklaşık 15 milyon kişiye sağlık hizmetlerinin sürdürülebilmesi için bağışçı ülkelere 31 milyon dolar yardımda bulunma çağrısı yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"WHO yetersiz beslenme sorunuyla yüz yüze kalan yaralılar, kadınlar, hamileler ve çocukların acil ihtiyaçlarının giderilmesi ve sağlık sisteminin çökmesiyle karşılaşılan sorunlarla mücadele etmek zorunda kalan yaşlılar için bağışçıları yardıma çağırıyor. Bu durumun sürmesine izin veremeyiz. Yeterli finansmanla salgın hastalık tehlikesini azaltabilir, hayat kurtarıcı ilaçlar temin edebilir, ölümleri engellemek için çocukları besleyebiliriz."

Dünya Sağlık Örgütünün, ulaşılması zor yerlerde temel ilaçları, sağlık hizmetlerini ve psikolojik desteği mobil klinikler ile sağladığı ancak bu hizmetlere devam edilebilmesi için acil şekilde ek desteğe ihtiyaç olduğu vurgulandı.

İstenen yardımın çatışmalarda yaralananlar ile kronik hastaların tedavisinde, bulaşıcı ve salgın hastalıkların yayılmasının önlenmesi çalışmalarında kullanılacağı aktarıldı.

Yemen'de uzun süren çatışmalar neticesinde sağlık durumu gittikçe kötüleşirken, halk birçok kentte sağlık hizmetinden yoksun kalıyor.

Aden'de yaşayanların neredeyse tamamı Taiz'deki nüfusun ise dörtte 3'ü insani yardıma muhtaç durumda. Husilerin Taiz'i abluka altında tutması, bölgedeki yardım ve sağlık faaliyetlerinin kente girişini zorlaştırıyor.

Husilerin uzun süredir, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yandaşı Halk Direniş Güçleri'nin (HDG) kontrolündeki bölgeler ağırlıklı olmak üzere Taiz'i ablukada tutması ve çatışmaların devam etmesiyle yaşanan elektrik kesintileri sonucu kentteki 20 hastaneden 16'sının kapandığı ve bu durumun sağlık alanında büyük sorunlara yol açtığı belirtiliyor.

Haber Ara