Dolar

32,4769

Euro

34,8645

Altın

2.419,11

Bist

10.045,74

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi Katar'da

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi Katar'da

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-18 19:08:13

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi Katar'da
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'yi kabul etti.

Katar Haber Ajansı'nın (QNA) haberine göre, Emirlik Divanı'nda bir araya gelen Hadi ve Al Sani, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi konularını ele aldı.

Haberde, liderlerin ortak önem arz eden konuları da görüştüğü belirtilirken, Al Sani'nin, ülkesinin ve Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK) girişimi, Yemen'deki Ulusal Diyaloğun sonuçları ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin konuya ilişkin kararları doğrultusunda, Yemen'in bütünlüğünü, barışını, egemenliğine saygı duyulmasını ve ülkede siyasi sürecin tamamlanmasını desteklediği ifade edildi.

Hadi'nin, Al Sani'ye Yemen'deki son gelişmeler ve uluslararası toplumun ülkedeki meşruiyeti desteklemek için sarf ettiği çabaya ilişkin bilgi verdiğine aktarıldı.

Ayrıca Hadi'in, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Yemen'de güven ve istikrarın sağlanması yönündeki destekleri için Katar'a ve Al Sani'ye teşekkürlerini sunduğuna değinildi.

İki lider arasındaki görüşmeye Al Sani'nin vekili Abdullah bin Hamad Al Sani'nin de katıldığı kaydedildi.

Görüşmeyi AA muhabirine değerlendiren Riyad'daki Ortadoğu Hukuk ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Enver Macid Aşki, "Yemen Husi isyancıları püskürtmek üzere. Meşru hükümet yakında başkent Sana'yı tekrar kontrol altına alacak ve ülkede tekrardan egemenliğin sahibi olacak. Ziyarette bu gelişmelere ilişkin görüşmeler yapıldı. Yemen'e meşru yönetimin geri dönmesinin ardından yeniden imar savaşı başlayacak. Cumhurbaşkanı Hadi, Katar'ı bu sürece destek olmaya ikna etmeyi hedefliyor" dedi.

Yemen'e meşruiyetin dönmesiyle, hükümetin desteğe ihtiyacı olacağına dikkati çeken Aşki, Katar'ın KİK bünyesindeki önemli ülkelerden olması ve sahip olduğu güçlü ekonomi nedeniyle, bu konuda önemli rol üstlenebileceğine işaret etti.

Aşki, görüşmede, Yemen'deki gelişmeler ve ülkenin gelecekteki siyasetine ilişkin konuların yanı sıra, Katar'ın, siyasi süreçte Yemen'i oluşturan unsurlardan hiçbirine, bilhassa Islah partisi ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na baskı yapılmamasını vurguladığını tahmin ettiğini söyledi.

Husilerin Yemen'deki ilerleyişini durdurmak için Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, 26 Mart'ta "Kararlılık Fırtınası" adı verilen hava harekatı başlatmıştı. Hadi yönetiminin müdahale çağrısı üzerine başlatılan operasyonun 21 Nisan'da sona erdiği açıklanmıştı. Daha sonra Yemen halkı için artık "Umuda Dönüş" operasyonunun başladığı duyurulmuştu.

Haber Ara