Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

'Yatırımcıların vergi mevzuatı için endişe etmelerine gerek yok'

'Yatırımcıların vergi mevzuatı için endişe etmelerine gerek yok'

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-18 16:15:40

'Yatırımcıların vergi mevzuatı için endişe etmelerine gerek yok'
MURAT BİRİNCİ - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, yıl sonunda sona erecek sermaye iratları için stopaj uygulamasında yeni düzenlemenin gündemlerinde olduğunu belirterek, "Düzenleme yeni yıla yetişir. Yatırımcıların vergi mevzuatı için endişe etmelerine gerek yok" dedi.

AA muhabirine sermaye piyasalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ertaş, Anayasa Mahkemesinin (AYM), Sermaye Piyasası Kanunu'nun, kaydileştirilen ancak teslim edilmeyen sermaye piyasası araçlarına ilişkin 7 yıllık zaman aşımı ve bu payların Yatırımcı Tazmin Merkezi (YTM) tarafından satılmasını da içeren bazı bölümlerini iptali konusunda şunları söyledi:

"7 yıl içerisinde kaydileştirilmeyen varlıklar YTM'ye gelir olarak kaydediliyordu. Geçmişte bu tutarlar bize geldi, kayıt altına alındı ve parası YTM'de duruyor. YTM'nin birçok gelir kaynağı var. YTM her yıl aracı kurumların işlem hacmi üzerinden belli bir para alır. Kaydileştime ile ilgili düzenlemenin yapıldığı tarihten bu güne 28 milyon TL civarında gelir kaydedildi. Kaydileştirilmeyen hisse senedi çok azdır. 3-5 bin ya da 10-20 bin TL düzeyindedir.

Mahkemeler 'bu paraları geri ödeyin' derse öderiz. Çünkü AYM kararları geriye yürümüyor. Meclis açıldıktan sonra belki bir düzenleme yapılır. Ya hepsini ödeyeceğiz ya da dava açıp kazananlara ödemeleri yapacağız."

- "Foreks tebliği yıl sonuna bitecek"

Ertaş, 1 Ekim'de yayımlanan, tezgahüstü türev ve kaldıraçlı işlemlerle ilgili hükümlerde değişiklik öngören taslağa ilişkin ise "Tebliğ çalışması bu yıl içinde bitecek. Aracı kurumlar, bizim önerilerimizin hepsini makul ve faydalı görüyor. Forekste şu mesajı vermek istiyoruz; riskli yatırımdır, yatırımcı bilinçli yatırım yapmalıdır ve küçük miktarlarla başlaması gerekiyor" diye konuştu.

- "Yatırımcıların vergi mevzuatı için endişe etmelerine gerek yok"

Sermaye piyasalarının menkul sermaye iratlarının vergilendirilmesi ile ilgili Gelir Vergisi Kanunu'nun geçici 67'nci maddesinin yürürlüğünün 31 Aralık 2015 tarihi itibarıyla sona ereceğini hatırlatan Ertaş, şu anda gündemlerinde olan konunu üzerinde çalıştıklarını vurguladı.

Ertaş, "Yeni yıla yetişir. En kötü ihtimalle geriye yönelik olarak düzeltme imkanımız da var. Yatırımcıların endişe edeceği bir durum yok. Yatırımcıların vergi mevzuatı için endişe etmelerine gerek yok. Düzenleme bugünkünden daha kötü olmayacak" değerlendirmesini yaptı.

- "2016'da halka arz canlanacak"

Halka arz ve tahvil ihraçlarına da değinen Ertaş, bu yıl ağırlıklı tahvil ihraçları gerçekleştirildiğini anımsattı.

Ertaş, özellikle ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz kararı, coğrafi problemler ve biraz da seçim nedeniyle halka arzların azaldığını ancak tahvil ihraçlarının büyük bir hızla sürdüğünü, 100 milyar dolara yakın tahvil ihracı için izin verdiklerini söyledi.

Bunun hem bankacılık sektörünün finansman kaynaklarının vade yapısının uzamasına hem de reel sektör şirketlerinin çok ciddi kaynak sağlamasına yardımcı olduğunu kaydeden Ertaş, "Yeni yılda halka arz hızlanacak. Çünkü bazı halka arzlar ertelendi. Özellikle vergi mevzuatındaki düzenlemeyle 2016 halka arzların canlanacağı bir yıl olacak. Büyük halka arzlar yabancı yatırımcı olmadan olmuyor. Dolayısıyla yurt dışı talebin artması gerekiyor. Orada da herkesin gözü Fed kararlarında. Ne oluyorsa olsun artık. Bizim de önümüzü görmemiz lazım. 2016 yılı 2015'ten çok daha iyi olacak" görüşünü paylaştı.

Ertaş, mega projelerin finansmanında İslami finans araçlarının kullanılmasına ilişkin ise otorite olarak İslami finans araçlarıyla ilgili gerekli düzenlemeleri yaptıklarını anlattı.

Bu konuda hukuki altyapıyı hazırladıklarına dikkati çeken Ertaş, "Eksiğimiz yok. 'Eksiğiniz var, şurası eksik' diyen olursa biz bu eksikliği 24 saat içerisinde yapmayı taahhüt ediyoruz. Özel sektör bu alanlara daha çok girmeli. Tabi bu araçlar yeni olduğu için özel sektörün de bunları tanıması gerekiyor. Mega projelerin hem bankacılık hem de İslami finans araçları ile iki kanaldan finanse edilmesi, taraflar için faydalı olacaktır" şeklinde konuştu.

Haber Ara