Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

'Yasa dışı göçmenler Yunanistan'a gönderilmeli'

'Yasa dışı göçmenler Yunanistan'a gönderilmeli'

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-24 14:42:42

'Yasa dışı göçmenler Yunanistan'a gönderilmeli'
Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, ülkelerinden AB üyesi diğer ülkelere giden yasa dışı göçmenlerin kendilerine değil, Yunanistan'a gönderilmesi gerektiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Szijjarto, Avusturya ve diğer AB (Avrupa Birliği) ülkelerinin yasa dışı göçmenlerin Macaristan'a geri gönderilmesi gerektiği yönündeki açıklamalarına düzenlediği basın toplantısıyla cevap verdi.

Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Macaristan'ın büyük bir yasa dışı göç sorunu ile karşı karşıya kaldığını belirterek, 'Macaristan'a bu yıl yaklaşık 61 bin yasa dışı göçmen sığınmış. Bu rakamın neredeyse tamamı Sırbistan üzerinden gelmiş. Bu ağır yasa dışı göç problemi, Macaristan'a büyük bir teknik ve kapasite sorunu meydana getirmiş durumda" dedi.

Güneyde, AB mevzuatına uygun bir şekilde göçe önlem almaya çalıştıklarını kaydeden Bakan, bazı ülkelerin kendilerinden giden göçmenleri iade etme düşüncelerine katılmadıkarını söyledi. Szijjarto, 'Macar hükümeti, Avusturya ve diğer AB ülkelerinin, yasa dışı göçmenlerin Macaristan'a geri gönderilmesi konusunda o ülkelerle hemfikir değil. Çünkü bu göçmenler AB'ye, Macaristan üzerinden değil, Yunanistan'dan girmişler. Bu sebeple yasa dışı göçmenler Yunanistan'a gönderilmeli' ifadelerini kullandı.

Macar Bakan, yasa dışı göç sorununu çözmek için Sırbistan sınırına geçici tel örgü çekilmesi ile ilgili çalışmaların sürdüğünü ve diğer komşu ülkelerden benzer tehlike gördüklerinde de aynı uygulamaya gideceklerini sözlerine ekledi.

- Macaristan, göçmenleri geri kabul etmeyeceğini açıklamıştı

Macaristan İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da, Dublin Sistemi üzerinden, süresiz olarak göçmenleri kabul edemeyecekleri açıklanmıştı. Açıklamada, "Macaristan, Dublin Sistemi üye ülkelerini dayanışma ruhu içinde karar alarak, transfer kararı almamalarını talep ediyor. Macar yetkili makamları ülkenin mevcut kapasitesinin genişletilmesi konusunda çalışmalarını sürdürüyor' denilmişti.

AB'nin Dublin Sistemi, üye ülkeye sığınmacıyı, ilk kabul edildiği ülkeye iade etme hakkı tanıyor. Son dönemde Macaristan'a özellikle Sırbistan üzerinden binlerce yasa dışı göçmen geliyor. Bu göçmenler daha sonra diğer AB üyesi ülkelere gidiyor.

Haber Ara