Dolar

32,3629

Euro

34,6442

Altın

2.389,73

Bist

10.196,75

Yağlı güreşlerin olmazsa olmazı: Kispet

Yağlı güreşlerin olmazsa olmazı: Kispet

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-23 11:42:57

Yağlı güreşlerin olmazsa olmazı: Kispet
CİHAN DEMİRCİ - 654. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri öncesi, güreşlerin olmazsa olmazı kispet satışlarında yoğunluk yaşanıyor.

Pehlivanlar, kispet ustası Uğur Kesen'in yaptığı el emeği göz nuru kispetlere ilgi gösteriyor.

Samsun'da yaptığı ürünleri yarın başlayacak güreşler öncesinde Edirne'de satışa sunan Kesen, büyük bir özenle seçilen kispetlere isimler işleyerek pehlivanların heyecanına da ortak oluyor.

AA muhabirine bilgi veren Kesen, Türkiye'de kispet yapan birkaç ustadan biri olduğunu anlattı. Kırkpınar'ın 'Türkiye'nin yağlı güreş olimpiyatı' olduğunu ifade eden Kesen, böyle büyük bir organizasyonda yer alan pehlivanların kispetlerini yapmaktan büyük onur duyduğunu belirtti.

- Ağırlığı 2 kilograma kadar düştü

Uğur Kesen, eskiden kispetlerin manda derisinden yapıldığını, ancak ağırlığından dolayı güreşçilerin olumsuz etkilediğini vurguladı.

Dana derisinden yapılan kispetin manda derisine nazaran 6-7 kilogram daha hafif olduğunu aktaran Kesen, 'Eskiden manda derisinden yapılan kispetler 8 -10 kilogram ağırlığındaydı. Günümüzde pehlivanlar rahat etsin diye dana derisinden yaptığımız kispetlerin ağırlığını 2 kilograma kadar düşürdük' dedi.

Kispetin bakımıyla ilgili pehlivanlara önerilerde bulunan Kesen, sıcak suyla değil mutlaka soğuk suyla yıkanması gerektiğini anlatarak, "'Pehlivanlar kispetin bakımını yapmalıdır. Güreşten çıktıktan sonra kispeti hemen çıkaracaklar ve ters çevirecekler. Yağı arınsın diye kispet, sabun ve soğan dolu çuvala koyulmalıdır. Kispet soğuk suda yıkanır kesinlikle sıcak ya da ılık su kullanılmamalıdır' şeklinde konuştu.

Haber Ara