Dolar

32,3630

Euro

34,7861

Altın

2.400,49

Bist

10.208,65

Yabancı ekonomistler faiz kararını yorumladı

Yabancı ekonomistler faiz kararını yorumladı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-23 16:50:13

Yabancı ekonomistler faiz kararını yorumladı
Berenberg Türkiye Ekonomisti Wolf-Fabian Hungerland, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faizleri sabit tuttu çünkü mevcut siyasi iklim çok kırılgan" dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Hungerland, TCMB'nin faiz koridorunun üst sınırında artış yapacağını düşündüklerini ancak bu durumun gerçekleşmediğini belirtti.

Para piyasalarındaki volatil durumun ekonomi üzerindeki baskısını hafifletmek için TCMB'nin daha fazla alana sahip olduğunu aktaran Hungerland, şunları söyledi:

"TCMB faizleri sabit tuttu çünkü mevcut siyasi iklim çok kırılgan. Bu yüzden Türkiye ekonomisi çok karışık bir durum içerisinde. Olası bir faiz artışı TL ve kısa vadede piyasalar üzerinde daha fazla baskıya neden olacak politik gürültüye neden olabilirdi. Bu yüzden TCMB faiz oranlarına dokunmadı. Ancak enflasyon ve petrol fiyatlarında dengeli duruş bulunmadığı için bu durumu daha fazla sürdüremeyebilir."

Hungerland, kurulacak hükümetin üzerindeki büyük politik belirsizliklerin, döviz ve kısa süreli sermaye akışlarını baskıladığını kaydederek, "Para piyasaları üç hafta önceye göre daha gergin görünüyor. Türkiye'nin yeni bir hükümet kurması gerekli. Piyasalar için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları hala yakından takip ediliyor. Özetle; siyaset para politikasına hakim olmayı sürdürüyor" ifadelerini kullandı.

- "Banka sıkı para politikasına devam etmelidir"

Rabobank Gelişmekte Olan Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys ise TCMB'nin faiz oranlarında değişikliğe gitmemesinin beklenen bir gelişme olduğunu belirtti.

TCMB'nin enflasyonda düşüş beklediğini, politika yapıcıların da zayıf TL'yi en önemli negatif unsurlardan biri olarak gördüğünü anımsatan Matys, bankanın yılın geri kalan kısmında sıkı para politikasına devam etmesinin olası olduğunu ifade etti.

Matys, koalisyon olması durumunda ekonomik aktivitenin daha fazla canlanması için TCMB'den faiz indirimine yönelik talep olabileceğini dile getirdi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) da yılın ikinci yarısında normal para politikasına dönerek faiz oranlarını artırabileceğini vurgulayan Matys, "Bu durum TCMB'nin hareket alanını sınırlamaz ancak dolar/TL'nin 3 seviyesine çıkmasını engellemek için banka sıkı para politikasına devam etmelidir" yorumunu yaptı.

Haber Ara