Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Yaban hayvanları için 29 sulama yatağı yapıldı

Yaban hayvanları için 29 sulama yatağı yapıldı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-05 13:34:10

Yaban hayvanları için 29 sulama yatağı yapıldı
ZEHRA AYDIN - Orman ve Su İşleri Bakanlığı milli parklarda ve korunan alanlarda yaban hayvanlarına su temin etmek için 29 sulama yatağı tesis etti.

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, sorumluluk sahasında yer alan korunan alanlarda yaban hayvanlarının su ihtiyacını karşılayabilmek ve o bölgelerde kaynak değeri oluşturan yaban hayvanlarını alanda tutabilmek için sulama yatakları oluşturuyor.

Yürütülen çalışmalar neticesinde milli parklar ve tabiat parkları içindeki yaban hayvanlarının sıcak geçen yaz aylarında susuz kalmaları sebebiyle saha dışına çıkmak zorunda kaldıkları tespit edildi.

Korunan alanlarda bulunan yaban hayatı su kaynaklarının yeterliliğini kontrol eden DKMP Genel Müdürlüğü, kontrollerde alanlardaki su kaynaklarının yetersiz olduğunu belirledi. Tespit sonrası çalışmalarına hız veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, doğal taş veya oyma kütükten su yatakları tesis etti.

Yapılan su yatakları birbirini izleyecek şekilde artan suyun bir sonraki yatağı da doldurabileceği şekilde oluşturuldu.

Ayrıca çalışmalarda mevcut sulama yatakların temizliği ve diğer bakımları yapıldı. Suyun hiç olmadığı yerlerde ahşap veya saç tekneler kullanılarak günlük su eklemesi gerçekleştirildi. Suyun sızıntı şeklinde çok az olduğu yerlerde de suyun küçük çukurlara veya teknelere birikmesi sağlanarak su kaynaklarının işlevi artırıldı.

Su kaynaklarını insanların daha yoğun kullandığı yerlerde de yaban hayvanlarının daha rahat su ihtiyacını karşılamak için daha sakin yerlere su nakil edilip buralarda da tekne ve yataklarla su temini sağlandı.

- "Hayvanları korumak için var gücümüzle çalışıyoruz"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yaban hayvanları için su temini ile korunan alanlarda yaban hayatını koruma faaliyetlerine destek sağlıklarını ve bu alanlarda yaban hayatının gelişme göstermesi için çaba gösterdiklerini söyledi. Bugüne kadar milli park ve tabiat parklarında su yataklarıyla alakalı 29 adet tesisi uygulamaya koyduklarının altını çizen Eroğlu, yaban hayatını desteklemek maksadıyla korunan alanlarda yürütülen çalışmaları ülke geneline de yaygınlaştırmayı hedeflediklerini vurguladı.

Yaban hayvanlarını her zaman düşündüklerini ve onları unutmadıklarını belirten Eroğlu, "Bakanlık olarak hayvanları korumak için var gücümüzle çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın da çalışmalarımıza katkı sağlaması ile daha çok yol alacağımıza inanıyoruz. Hayvanlarımıza sahip çıkmak, insani sorumluluğumuz olmasının yanı sıra ülkemizin biyolojik çeşitliliğini korumak bakımından da önemli bir vecibemizdir" diye konuştu.

Haber Ara