Dolar

32,4795

Euro

34,8114

Altın

2.422,18

Bist

10.045,74

'Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri'

'Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri'

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-11 18:49:11

'Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri'
Japonya Uzay Araştırmaları Ajansı (JAXA) İcra Direktörü Dr. Masanori Homma, "Biz JAXA olarak Türkiye ile daha fazla çapraz iş birliği yapmayı isteriz" dedi.

Homma, Anadolu Ajansı'nın "global iletişim ortağı" olduğu, MÜSİAD ile TÜRKSAT'ın iş birliğinde gerçekleşen "Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri"ndeki "Uydu ve Ekosistemi: Endüstri ve Teknoloji Açısından Bakış" isimli panelde yaptığı konuşmada, Türkiye'de olmaktan duyduğu memnuniyeti belirtti.

JAXA olarak yaptıkları çalışmalardan örnekler veren Homma, Türkiye ile birlikte çalışma yapmaktan gurur duyduklarını, yapılan çalışmaları Japonya hükümetinin de desteklediğini ifade etti.

Başarılı bir işin yüzde 50'sinin dizayn, yüzde 35'inin üretim ve yüzde 15'inin de yeniden inceleme, test etme olduğuna vurgu yapan Homma, "Ancak gerçek bir başarı için yüzde 100 de yeterli değil. Size önerim: Bağımsız gözden geçirme ve bir danışman ile çalışma. Bunlar çok faydalı. Bunlar artı yüzde 10 demek" diye konuştu.

Yerel bir uydu yapımında dışarıdan görüşlerin de önemli olduğunu söyleyen Homma, JAXA olarak ikincil görüş bildiren kuruluşlarla çalıştıklarını ve yabancı şirketlerden de yardım almaya özen gösterdiklerini kaydetti.

JAXA olarak Türkiye ile çapraz iş birliği yapmaya özen gösterdiklerini vurgulayan Homma, şunları söyledi:

"Biz JAXA olarak Türkiye ile daha fazla çapraz iş birliği yapmayı isteriz. Gelecekte TÜRKSAT ile anlaşabilirsek JAXA olarak tüm kapasitelerimizi sunmayı isteriz. Bu, uzay istasyonu, astronotlar, havacılık konularında olabilir."

- "Türkiye, gelecek vaad eden ülke"

Mitsubishi Elektrik Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Elektronik Sistemler Grup Başkanı Yoshiaki Nakatani ise Türkiye'nin gelecek vadeden ülke olarak tanındığını söyledi.

Son yıllarda Türkiye'de istikrarlı bir ekonominin bulunduğuna değinen Nakatani, stratejilerinin Türkiye üzerinden bölge ülkelerine de ulaşmak olduğunu kaydetti.

Nakatani, TÜRKSAT'a teslim edilen haberleşme uyduları dahil Türkiye'de geçen sene toplam satışta 150 milyon dolara ulaştıklarını aktardı. Şirketlerinin TÜRKSAT ile iş birliğinin güçlenerek devam ettiğini belirten Nakatani, TÜRKSAT 4A ve 4B projesinin bir parçası olarak direkt katılım sağladıklarını açıkladı.

Geçen sene fırlatılan TÜRKSAT 4A'nın yörünge üzerinde iyi bir şekilde işlediğini belirten Nakatani, bu sene fırlatılan TÜRKSAT 4B'nin ise yörüngede kullanılır hale geldiğini kaydetti.

TÜRKSAT 4A'nın fırlatılmasının öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Japonya'daki tesislerini ziyaret ettiğini hatırlatan Nakatani, "TÜRKSAT mühendisleri 2 senelik programlara katıldılar. Uydu teknolojileri konusunda ders aldılar. Uzay endüstrisinin güçlendirilmesi için bilgi ve yeteneklerimizi Türkiye ile paylaşıyoruz" ifadesini kullandı.

Nakatani, TÜRKSAT 4B'nin fırlatılmasına ilişkin video gösterimini katılımcılarla birlikte izledi.

Haber Ara