Dolar

32,4173

Euro

34,7292

Altın

2.430,03

Bist

10.082,77

Ürdünlü partilerden Kerry'nin İsrail ziyaretine eleştiri

Ürdünlü partilerden Kerry'nin İsrail ziyaretine eleştiri

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-25 21:58:19

Ürdünlü partilerden Kerry'nin İsrail ziyaretine eleştiri
Ürdün'deki bazı partiler, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin İsrail'e gerçekleştirdiği ziyareti eleştirdi.

Ürdün Solcu ve Milliyetçi Partiler Koalisyonu üyesi Baas Sosyalist Partisi Genel Başkanı Ekrem el-Humsi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Amerikan projesinin hedeflerinin açık olduğunu" ifade ederek, söz konusu projenin "Siyonist yapıya" hizmet ettiğini ve şüphesiz Arap ile Filistin halkının çıkarlarıyla ters düştüğünü belirtti.

Kerry'nin İsrail ziyaretinin Filistin halkının topraklarını koruma konusunda gösterdiği direnci kırmayı hedeflediğini dile getiren Humsi, Filistin halkını işgal altındaki Filistin topraklarını kurtarma yolundan vazgeçmemeye çağırdı.

Humsi, İsrail'e karşı koymanın Filistin'in iç meselelerine çözüm bulmak ve grupların arasındaki anlaşmazlığın sonlandırmasından geçtiğine dikkat çekerek, intifadaya liderlik edebilecek bir ulusal birlik yönetiminin kurulması gerektiğini vurguladı.

Ayırıca, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na (İhvan) yakınlığıyla bilinen İslami Çalışma Partisi'nden yapılan yazılı açıklamada, "Kerry'nin Filistin halkının kahraman eylemlerini kınayan açıklamaları, ABD'nin işgalci Siyonistlerin terörüne ortak olduğunu gösterdi" ifadesine yer verildi.

Koalisyondan yapılan yazılı açıklamada ise Kerry'nin İsrail ziyareti, Filistin'e başlattığı intifadayı durdurması için baskı uygulayarak, ülkenin bir kere daha anlamsız müzakerelerin kısırdöngüsüne dönmesini sağlamanın yanı sıra İsrail'in, söz konusu intifada nedeniyle girdiği çıkmazdan kurtulması için başlattığı güvenlik politikalarını desteklemeyi amaçladığı belirtildi.

Orta Doğu turu kapsamında İsrail'i ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Kerry, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesinin öncesinde yaptığı açıklamada, İsrail'in "kendini savunmak için tüm haklara sahip olduğunu" söylemiş ve "Hiç kimse makas, bıçak ya da arabayla işlenen gündelik şiddetle yaşamak zorunda kalmamalı. Bu şiddet olayları kınanmayı hak ediyor. Bugün burada olmamın sebebi başbakanla (Netanyahu) çalışabileceğimiz metotları konuşmak ve uluslararası toplum olarak terörizme, anlamsız şiddete karşı koymak, sükuneti sağlamak, makul insanların kendileri ve aileleri için isteyeceği olanakları sunmak" ifadelerini kullanmıştı.

Haber Ara