Dolar

32,3931

Euro

34,7486

Altın

2.405,88

Bist

10.190,76

UAEA Başkanı Amano'dan 'Türkiye' açıklaması

UAEA Başkanı Amano'dan 'Türkiye' açıklaması

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-08 23:52:54

UAEA Başkanı Amano'dan 'Türkiye' açıklaması
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Yukiya Amano, nükleer terörizm riskinin azaltılmasına yönelik önemli adım olarak görülen "Nükleer Materyallerin Fiziksel Korunması Sözleşmesi'nde Değişiklik"in Türkiye tarafından onaylanmasını memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Amano, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin BM Viyana Daimi Temsilcisi Büyükelçi Emin Birnur Fertekligil'in "Nükleer Materyallerin Fiziksel Korunması Sözleşmesi'nde Değişiklik"in Türkiye tarafından onaylandığına dair belgeleri ajansa sunduğunu belirtti.

Değişiklik'in küresel nükleer güvenlik için çok önemli olduğunu kaydeden Amano, "Bütün ülkeleri, bu önemli değişikliğe katılarak nükleer güvenliğin genişlemesine yardımcı olmaya teşvik ediyorum" dedi.

Değişikliğin, teröristlerin büyük şehirlerde bomba patlatabilmesi riskini azaltacağını da vurgulayan Amano, "Değişiklik ayrıca kitlesel radyoaktif sızıntıya neden olabilecek nükleer santrallere terör saldırısı riskini azaltacak" ifadelerini kullandı.

Amano, Türkiye ve İtalya'nın değişikliği onaylamasından memnuniyet duyduğunu ifade etti.

- Nükleer Materyallerin Fiziksel Korunması Sözleşmesi

Nükleer Materyallerin Fiziksel Korunması Sözleşmesi, nükleer materyallerin fiziksel korunması alanında hukuki olarak bağlayıcılığı olan uluslararası bir taahhüttür. 1987 yılında yürürlüğü giren sözleşme, barışçıl amaçlar için kullanılan nükleer materyallerin uluslararası taşınmasında fiziksel korumaya odaklanıyor. Sözleşmeye 2005 yılında eklenen değişiklik ile nükleer materyallerin fiziksel korunması ülke içinde kullanımı, depolanması veya taşınmasını da kapsıyor. Değişiklik ayrıca çalınan nükleer materyallerin bulunmasında, nükleer sabotaj durumunda, saldırıların önlenmesi ve mücadele edilmesi alanlarında devletler arasında genişletilmiş işbirliğini öngörüyor.

Haber Ara