Dolar

32,2721

Euro

34,7775

Altın

2.411,37

Bist

10.267,09

Türkiye'deki G20 Zirvesi

Türkiye'deki G20 Zirvesi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-04 17:11:46

Türkiye'deki G20 Zirvesi
Antalya'da yapılacak G20 Zirvesi'ne katılacak liderlere dokuma "tiftik battaniyesi" hediye edilecek.

Antalya'nın Belek ilçesinde 15-16 Kasım tarihlerinde ABD, İngiltere, Rusya, Japonya, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Avustralya, Brezilya, Arjantin, Hindistan, Çin, Endonezya, Meksika, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore ve Avrupa Birliği Komisyonu liderlerinin ağırlanacağı zirveye katılacak liderler için Siirt'e özgü el dokuma 50 battaniye ile heybe hazırlandı.

Dışişleri ile Kültür ve Turizm Bakanlıklarının talebi üzerine Siirt Valiliği'nce hazırlatılan ürünlerin üzerinde "2015 Turkey G20" logosu yer alıyor.

Battaniyeleri hazırlayan Feraç İtil, AA muhabirine, G20 zirvesine katılacak misafirlere sipariş edilen ürünleri yetiştirmek için bir haftadır yoğun şekilde çalıştıklarını söyledi.

Siirt battaniyesini tanıtmak için ürünleri itinayla hazırladıklarını kaydeden İtil, "İnşallah misafirlerimiz hediyeleri beğenirler" dedi.

Güneydoğu Anadolu'nun bölgesel özelliğini taşıyan Siirt'in en önemli el sanatlarından biri olan "Siirt battaniyesi"nin ana maddesi olan tiftik, tiftik keçisinden kırkılarak elde edilir.

Kırkımdan sonra tiftik, yumaklar haline getirilerek satışa çıkarılır. Tiftikler, battaniye esnafı tarafından renklere ve cinslerine göre ayrılır. Tiftiğin beyaz, siyah, kahverengi, sansar ve devetüyü gibi doğal renkleri bulunuyor. Kesilen tiftik, kirman ile eğrilerek elde edilen ipliklerin özel tezgahlarda dokunması ve bu dokumanın çelik tarak vurularak tüylendirilip şekillendirilir.

Başlangıçta sadece abacılıkta kullanılan bu el sanatı, daha sonra battaniye, seccade dokumacılığı olarak devam etti ve bugün daha da gelişerek manto, atkı, başlık, turistik heybe, çanta, divan örtüsü, kırlent ve çeşitli süs eşyaları ile adını duyurdu.

Türk Standartları Enstitüsü tarafından 1977 yılında tescil edilen Siirt battaniyesi, özellikle turistik çevrelerde geniş bir pazar imkanına sahip. Başta Amerika olmak üzere dünyanın birçok bölgesine ihraç ediliyor.

Haber Ara