Dolar

32,3028

Euro

34,6636

Altın

2.410,69

Bist

10.045,74

'Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu'

'Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu'

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-16 18:56:53

'Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu'
Avrupa Yatırım Fonu (EIF) Başkanı Pier Luigi Gilibert, "Büyüme ve inovasyon Türkiye için ne kadar önemliyse Avrupa için de o kadar önemli. Fonların fonu denebilecek, Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu'nu hayata geçirmek için kararlıyız" dedi.

Hazine Müsteşarlığı, KOSGEB, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası AŞ (TSKB) ve Avrupa Yatırım Fonu tarafından yenilikçi, teknoloji odaklı ve hızlı büyüme potansiyeline sahip firmaları desteklemek amacıyla kurulacak "Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu"na dönük bilgilendirme toplantısı Sheraton Oteli'nde yapıldı.

Toplantıda konuşan EIF Başkanı Gilibert, Avrupa Yatırım Bankasının Türkiye'ye son 10 yılda 17 milyar avroluk bir finansal kredi sağladığını belirterek, Türkiye'nin bankanın en büyük yerdinci faydalanıcı ülkesi olduğunu söyledi.

Avrupa Yatırım Fonu ile Türkiye'nin ortak çalışmaları hakkında bilgi veren Gilibert, Türkiye'nin son 10 yılda önemli değişimlerden geçtiğini, bankacılık ve finansal sektörünün yeniden yapılandırıldığını, önemli reformlar ve altyapı yatırımları yapıldığını söyledi.

İstanbul Risk Sermayesi Girişimine (iVCi) de değinen Gilibert, Avrupa Yatırım Fonu ve KOSGEB'in, iVCi'nin bir sonraki adımı olan "Türkiye Büyüme ve İnovasyon Fonu" için 60'ar milyon avroluk taahhütte bulunduğunu bildirdi. Gilibert, bunun çok iddialı bir girişim olduğunu dile getirerek, yeni girişimin çok başarılı olacağına inandığını söyledi.

"Büyüme ve inovasyon Türkiye için ne kadar önemliyse Avrupa için de büyüme ve inovasyon önemli" ifadelerine yer veren Gilibert, bundan dolayı "fonların fonu" denebilecek bu girişim üzerine çalışma konusunda kararlı olduklarını vurguladı.

- KOSGEB Başkanı Biçer

KOSGEB Başkanı Recep Biçer de büyüme ve inovasyon potansiyeline sahip, ancak yeterli finansmanı temin etmede sıkıntı yaşayan KOBİ'ler için finansmana erişim mekanizmalarını geliştirmenin gündemlerinde her zaman öncelikli bir yere sahip olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin ilk özel fonların fonu olan İstanbul Risk Sermayesi Girişimi'nin (İVCİ), taahhüt ettiği süreci ve yatırımlarını başarılı bir şekilde tamamladığını ve taahhüt ettiği 160 milyon avro ile 1,5 milyar avroluk kaldıraç işlevi gerçekleştirdiğini belirten Biçer, bu girişimin finansal yatırım misyonunun yanı sıra, 2020 yılında İstanbul'un risk sermayesi açısından bölgenin merkezi olmasını hedeflediğini söyledi.

Türk Yatırım Girişimi bünyesinde, üzerinde çalışılan yeni bir fonların fonu olan Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu'nu yavaş yavaş hayata geçirdiklerini anlatan Biçer, büyüme ve inovasyon odaklı olan bu girişimin, hem işletmelerin hem de Türkiye için temel bir zorluk olan büyüme ve inovasyona odaklanacağını kaydetti.

Biçer, başlangıç büyüklüğü 200 milyon avro olarak planlanan fonun hızlı büyüme potansiyeline sahip iş fikri ve erken aşamadaki işletmelere bir finansman seçeneği oluşturacağına dikkati çekti.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Genel Müdürü Özcan Türkakın da "TSKB olarak kalkınma bankacılığı misyonu çerçevesinde Türkiye'nin gelişmesi ve kalkınması için yürüttüğümüz faaliyetlere, bu yeni kanal vasıtasıyla yeni bir boyut ve imkan getirileceğini umuyoruz, başarılı sonuçların diğer aktörlere cesaret verecek örnek oluşturmasını temenni ediyoruz" dedi.

-"Kaldıraç etki yaratacak"

Hazine Müsteşarlığı Mali Sektörle İlişkiler ve Kambiyo Genel Müdürü Ali Arslan da girişimcilik ve yenilikçiliğin yüksek katma değerler üreterek ekonomilerin itici gücü olduğunu belirterek, bu kapsamda, riskli olan yenilikçi fikirlerin hayata geçirilmesi için girişim sermayesi sektörünün gelişmesinin hayati önem arz ettiğini vurguladı.

Erken aşama şirketlerin finansmana erişimini kolaylaştırmak ve girişimcilik ekosistemini desteklemek amacıyla Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da yapılan değişiklik ile kamunun bir teşvik unsuru olarak girişim sermayesi fonlarına yatırım yapan üst fonlara kaynak aktarılmasının önünün açıldığını anlatan Arslan, şunları kaydetti:

"Böylece, girişimcilerimizin yaşadığı finansman sorununa alternatif bir çözüm getiren girişim sermayesi fonlarının desteklenmesi ile ülke ekonomisinin kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerine ulaşmasında önemli katkılar sağlanacağına inanmaktayız. Bu kapsamda, Bakanlar Kurulu tarafından Müsteşarlığımıza, üst fonlara 5 yıl içinde 500 milyon TL aktarma yetkisi verilmiştir. Söz konusu 500 milyon lira tutarındaki kaynak, sistemin tasarımı gereği en az 1 milyar 500 milyon lira tutarında bir etki yaratacaktır ki bunun sektör için hiç de azımsanamayacak bir rakam olduğunu söyleyebiliriz. Bu rakam çok muhafazakar bir rakamdır, esasında bunun kat ve kat üzerinde etki bekliyoruz"

Arslan, söz konusu fonun kaldıraç etkisiyle Türkiye'de çok büyük miktarlarda girişimlerin yapılmasına katkı sunacağını sözlerine ekledi.

- Kurulacak fona kuruluşların kaynak taahhütleri

Konuşmaların ardından Hazine Müsteşarlığının, Türk Büyüme İnovasyon Fonu'na katılımının kabulüne yönelik imza töreni yapıldı.

Söz konusu fon için Hazine Müsteşarlığı, KOSGEB, Avrupa Yatırım Fonu 60'ar milyon avroluk TSKB, 20 milyon avroluk kaynak taahhüdünde bulunuyor. Fonun kuruluş sürecine ilişkin onaylar alındıktan sonra söz konusu katkılarla fonun ilk kapanışının 200 milyon avro tutarında gerçekleşmesi planlanıyor.

Haber Ara