Dolar

32,3400

Euro

34,7966

Altın

2.390,50

Bist

10.223,37

'Topçu ve Kısakürek'i anlamadan gelecek tasavvuru oluşturula

'Topçu ve Kısakürek'i anlamadan gelecek tasavvuru oluşturulamaz'

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-11 13:19:12

'Topçu ve Kısakürek'i anlamadan gelecek tasavvuru oluşturula
SALİHA ÖZDEMİR - Gazeteci-yazar Mehmet Doğan, "Türkiye'de Necip Fazıl'ı ve Nurettin Topçu'yu gerçek anlamda tanıyıp anlamadan yeni bir dünya kavrayışı ve gelecek tasavvuru oluşturmak iddiası ciddiye alınamaz." dedi.

"İki Yol Açıcı: Nureddin Topçu ve Necip Fazıl" isimli yeni kitabını okuyucuyla buluşturan Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kitapta Topçu ve Kısakürek'i çeşitli yönleriyle ele aldığını söyledi.

İki yazarı, "Türkiye'nin bugününü hazırlayan fikri dönüşümün yol açıcıları" olarak tanımlayan Doğan, "Nurettin Topçu, tamamen fikri sahada kalmış, siyasete meyletmemiş, aktüellikten kaçınmış bir mütefekkirdir. Necip Fazıl Kısakürek ise siyaseti gözeten popüler bir fikri muhalefetin öncüsü olmuş, okur-yazar kitlenin dine yönelişinde mühim rol oynamıştır." ifadelerini kullandı.

Mehmet Doğan, Topçu'nun kitleleri etkilemekten ve etrafında kalabalıklar toplamaktan kaçınan bir yazar olduğuna işaret ederek, "Topçu, gösterişsiz ve nümayişsiz 'maden işçiliğini' seçmiş, yakın hedefler yerine uzun vadeli bir mücadelenin zeminini hazırlamıştır." diye konuştu.

İki yazar arasındaki farklılıklara da değinen Doğan, şunları kaydetti:

"Necip Fazıl, ünlü bir şair ve kabiliyetli bir sanatkar olarak şöhret yaptıktan sonra fikir mücadelesine atılmış, siyasi hedeflere yönelmiş ve kitleleri etkilemeyi hedeflemiştir. Aynı fikir zemininde mücadele eden bu iki şahsiyet, farklı karakterlere sahiptir. Bu farklılık ilişkilerini belirlemiştir. Necip Fazıl, büyük şöhretine rağmen fikir yönüyle çok bilinmez. Takipçileri çoğunlukla onu derinlemesine tanımak zahmetine girmez. Nurettin Topçu ise kitlelerin pek fazla bildiği bir şahsiyet değildir. Fikirleriyle ve örnek şahsiyetiyle Müslüman aydın tipinin oluşumunda önemli rol oynamıştır."

- "Bir dönemin fikir ve mücadele hayatını anlatmaya çalıştım"

Gazeteci-yazar Doğan, kitapta iki farklı mütefekkir üzerinden bir dönemin fikir ve mücadele hayatını anlatmaya çalıştığının altını çizdi.

İki usta ismin aynı dönemin insanı olduğunu kaydeden Doğan, "Necip Fazıl, Nurettin Topçu'dan 4-5 yaş büyüktür. Topçu Türkiye'nin ilk fikri muhalefet dergisi Hareket dergisini 1939'da, Necip Fazıl ise adıyla özdeşleşen Büyük Doğu dergisini 1943'te yayınlamaya başlamıştır. Türkiye'nin modern öğretim görmüş dindar kesiminin iki yol açıcısı, Nurettin Topçu ve Necip Fazıl'dır." değerlendirmesinde bulundu.

Mehmet Doğan, Topçu'nun 1949-1959 yılları arasında Büyük Doğu dergisinde yazdığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Topçu hiçbir yazısında Necip Fazıl'dan olumlu veya olumsuz söz etmemiştir. Necip Fazıl ise Topçu ile ilgili kendi şahsiyeti bağlamında değerlendirilebilecek bazı iddialar ortaya atmıştır. Topçu okuyucuları, Necip Fazıl'ın aktüelle bağlantılı siyasi tavırlarından sıkılabilir, Necip Fazıl okuyucuları da Topçu'yu fikir yoğunluğundan ötürü okumakta zorlanabilir."

- "Topçu ve Kısakürek, gelenekçi veya modern kavramlarıyla tanımlanamaz"

Doğan, Kısakürek'in "gelenekçi", Topçu'nun "modern" bir düşünür olarak algılandığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben 'gelenekçi' olarak tanımlamanın Necip Fazıl'ı açıklamakta yeterli olmadığını düşünüyorum. Kısakürek, modern şiirimizin, edebiyatımızın birkaç öncü şahsiyetinden biridir. Düşünce olarak da pür gelenekçi olduğu söylenemez. Dini kavrayış itibarıyla selefilik karşıtı olması hasebiyle ancak gelenekçi sayılabilir. Topçu ise modern kelimesinin kavram çerçevesine sığmayan bir düşünürdür. Din, gelenek yok sayılarak doğru anlaşılamaz. Düşünce gelenekten yoksunsa modern olamaz. Topçu, bu topraklardaki tarihi ve medeni köklerimizi güçlü bir kavrayışla ele alarak görüşlerini geliştirmiştir."

İki yazarın ilk kez bir kitapta detaylı bir şekilde ele alındığına vurgu yapan Doğan, Topçu ile Kısakürek'in bir arada zikredilmesinin ve tek kitapta fikir ve mücadelelerinin anlatılmasının pek alışılmış bir şey olmadığını dile getirdi.

Doğan, Topçu ve Kısakürek'i bir kitapta ele almanın kafa konforunu sarstığını kaydederek, "Bunu tahmin ediyordum. Bu aslında Topçu'nun 'isyan ahlakı' kavramının mazmununa uygun bir tavır. Daha çok takım tutar gibi Necip Fazıl taraftarı olan bazılarının rahatsız olduğunu sanıyorum. Eğer şahsın değil de fikrin tarafında dururlarsa, onlar da ne yapmak istediğimizi anlayabilirler. Türkiye'de Necip Fazıl'ı ve Nurettin Topçu'yu gerçek anlamda tanıyıp anlamadan yeni bir dünya kavrayışı ve gelecek tasavvuru oluşturmak iddiası ciddiye alınamaz." dedi.

Mehmet Doğan'ın yeni kitabı, Türkiye Yazarlar Birliği Yazar Yayınları tarafından okuyucuya sunuldu.

Haber Ara