Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

TMB Baskani Yenigun:

TMB Baskani Yenigun:

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-19 18:17:13

TMB Baskani Yenigun:
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, ambargoların kaldırıldığı İran'ın sektör açısından iyi bir pazar olacağını belirterek, "Yıllardır ambargo altında olduğu için yapılacak çok iş birikmiştir diye düşünüyoruz" dedi.

Yenigün, Birliğin Genel Merkez binasında gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda, inşaat sektörü, yurt dışı müteahhitlik hizmetleri ve uluslararası pazarlardaki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türk müteahhitlerin yurt dışındaki işlerinin yüzde 35'ini oluşturan Rusya, Irak ve Libya'daki sorunlar nedeniyle yaşanan daralmanın, Sahra Altı Afrika ve Güney Amerika ülkeleriyle yapılan yeni sözleşmelerle aşılmaya başladığını belirten Yenigün, Suudi Arabistan ve İran'da da yeni fırsatların değerlendirileceğini dile getirdi.

Yenigün, 64. kuruluş yıl dönümünü kutlamaya hazırlanan Birliğin 142 üyesiyle Türkiye ekonomisinin lokomotifi olduğunu belirterek, yurt içindeki altyapı inşaat taahhüt işlerinin yüzde 70'ini, yurt dışındaki işlerin ise yüzde 90'ından fazlasını gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Türkiye'nin dünya inşaat sektörüne liderlik yaptığını vurgulayan Yenigün, 1972'den 2015 sonuna kadar 107 ülkede üstlenilen 8 bin 662 projenin toplam bedelinin 322 milyar dolara ulaştığını söyledi.

İnşaat sektörünün Türk ekonomisindeki payının yüzde 30'lara ulaştığına dikkati çeken Yenigün, "Yeni kurulan hükümetin reform programının sektör açısından etkili olacağını değerlendirmekteyiz" diye konuştu.

Türkiye müteahhitlerinin sektör lideri Çin'i zorlamak için en önemli meselesinin finansman olduğunu belirten Yenigün, hükümetin desteğiyle Türk Eximbank, ABD dahil tüm yabancı Eximbank'lar, tüm kalkınma bankaları ve yabancı fonlarla görüşmelerinin sürdüğünü bildirdi.

Yenigün, Türk müteahhitlik firmalarının sektörün geleneksel pazarları olan Libya, Irak ve Rusya'da son yıllarda ortaya çıkan gelişmeler nedeniyle ciddi sorunlarla karşılaştığına işaret ederek, sektörün mevcut performansını sürdürebilmesinin Ortadoğu, Orta Asya ve bazı Kuzey Afrika ülkelerindeki etkinliklerini devam ettirmeleri, Sahra Altı Afrika ülkeleri gibi potansiyel arz eden pazarlardaki faaliyetlerini arttırmaları ve Güney Amerika ülkeleri gibi yeni pazarlara girmeleri ile mümkün olabileceğini söyledi.

Rusya'nın sektör açısından çok büyük bir pazar konumunda bulunduğunun altını çizen Yenigün, firmaların geçen yıl bu ülkedeki yatırımlara ilişkin 3,5-4 milyar dolar tutarında sözleşme imzaladıklarını, şu an için ise Rusya ile ilgili konunun nereye varacağını bilemediklerini kaydetti.

Libya pazarından ise sektörün 1,5 milyar dolar alacağı bulunduğunu belirten Yenigün, söz konusu ülkede 1,5 milyar dolar tutarında makine parkının kaldığını, aynı tutarda da teminat mektubunun söz konusu olduğunu ifade etti.

- "Irak, en çok geri dönüşün sağlandığı pazar"

Irak'ın en çok geri dönüşün sağlandığı pazar olduğuna dikkati çeken Yenigün, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Oradan bir iş aldığınız zaman mazot, kum-çakıl ve asfalt hariç her şey Türkiye'den gidiyor. Geçen yılın başlarından beri o zamanki hükümete '2,5-3 milyar dolar Irak'a borç verelim' önerisinde bulunmuştuk. Çünkü 700 milyon dolar civarında alacağımız var. Bir de kendilerinin iptal ettirmeyip stratejik olarak devam ettirmek istedikleri, çoğunluğu firmalarımızın yaptığı işler var. Onları bitirmek için böyle bir paraya ihtiyaçları vardı. Aslında fikrimiz kabul gördü fakat geçen yılı seçimle geçirdiğimiz için gündem maddesi olmaktan çıktı. Biz hala bunu tekrarlıyoruz."

Irak'ın gelecek birkaç yıl içinde eski imkanlarına kavuşacağı öngörüsünde bulunan Yenigün, Türkiye'nin Irak'taki pozisyonunu kaybetmesi halinde doğacak boşluğu Çin, İran gibi yabancı ülkelerin firmalarının dolduracağı uyarısında bulundu.

Sahra Altı Afrika ülkelerinden iş almaya başladıklarını anlatan Yenigün, bu kapsamda geçen yıl toplam 1,5 milyar dolar tutarında sözleşme imzaladıklarını bildirdi. Bölge ülkelerinin finans açısından sıkıntıları bulunmasına karşın önemli kaynaklara sahip olduklarını vurgulayan Yenigün, bölgede Çin firmalarının Türk firmalarından daha önce faaliyet göstermelerine karşın, buradaki ülkelerin Türk firmalarını tercih ettiklerini söyledi.

Türk firmalarının yıllık 20-25 milyar dolarlık iş almalarına karşın bu tutar en büyük 42 firmaya bölündüğünde, firma başına 450-500 milyon dolara karşılık geldiğini kaydeden Yenigün, "Bu bize az geliyor. Mutlaka ortak olmamız lazım. Birleşerek gideceğimiz ülkelere gitmemiz lazım. Bu hem cesaretimizi artırır, hem riskimizin paylaşılmasını sağlar hem de daha büyük işlere talip olma imkanı yaratır" dedi.

- "İran, sektör açısından güzel bir pazar"

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Yenigün, İran'a yönelik ambargonun kaldırılmasının sektöre olası etkilerine ilişkin bir soru üzerine, İran'ın sektör açısından güzel bir pazar olduğunu dile getirdi.

"Yıllardır ambargo altında olduğu için yapılacak çok iş birikmiştir diye düşünüyoruz" ifadesini kullanan Yenigün, bunu doğrulayan duyumlar aldıklarını ifade etti.

Türkiye ile İran arasındaki siyasi ilişkilerin arzu edilen düzeyde olmamasının projeleri etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Yenigün, bu durumun sadece İran ile ilişkilerle sınırlı olmadığını söyledi.

Siyaset ile ekonominin iç içe geçmiş kavramlar olduklarını vurgulayan Yenigün, "İstiyoruz ki her gittiğimiz ülke ile siyasi ilişkilerimiz de iyi olsun. Çünkü o zaman ne oluyor? Devletin kartvizitini kullanma imkanımız oluyor. Bu anlamda yalnız İran ile değil tüm ülkelerle ilişkilerin iyi olmasını arzu ediyoruz ve daha fazla pay alacağımızı düşünüyoruz" diye konuştu.

Yenigün, hükümet ile ilişkilerinin sorulması üzerine, "Biliyorsunuz yurtdışına geziler düzenleniyor, 1-5 Şubat arasında Şili, Ekvador ve Peru'ya gideceğiz. Bu şekilde düzenlenen gezilerde Cumhurbaşkanımız müteahhitlik sektörünü anlatıyor ve bize destek oluyor. Ekonomi Bakanımızla da benzer gezileri tekrar düzenleyeceğiz. Bunlar bizim için değerli girişimler. Bu konuda bize yapılan desteklerden memnunuz" ifadelerini kullandı.

Konut sektörünün durumuna ilişkin soruyu yanıtlayan Yenigün, "Yılda 700 bin civarında konuta ihtiyaç duyuluyor. Son bir yıldır konutta bazı belirsizlikler var. Balon var mı diye tartışılıyor. Balondan çok arz akışı oluştu. Geçen yıl belirsizlikle geçince talep daralması oldu. Belirsizlik durumunda insanlar nakitte kalmayı tercih ediyor. Şu an arz fazlalığı yok, talep daralması var" değerlendirmesinde bulundu.

Haber Ara