Dolar

32,2695

Euro

34,7873

Altın

2.414,62

Bist

10.267,09

TKDK Finans Sektörü Toplantısı

TKDK Finans Sektörü Toplantısı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-01 13:19:06

TKDK Finans Sektörü Toplantısı
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Ali Recep Nazlı, Kurumun 81 ilde faaliyet gösteren ödeme ajansına dönüştürüleceğini belirterek, bunun çalışmaları ve altyapı hazırlıklarının başladığını bildirdi.

TKDK'nın Avrupa Birliği (AB) Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPARD) Uygulamaları Finans Sektörü Toplantısı'nda konuşan Nazlı, bugüne kadar yaklaşık 11 bin proje ile sözleşme imzaladıklarını belirterek, bu projelerin yaklaşık yatırım tutarının 6 milyar lira civarında olduğunu, bunun 3,3 milyar lirasının hibe ile karşılandığını anlattı.

Nazlı, ilk başlarda projeler için ön finansman probleminin çok büyük sıkıntı doğurduğuna dikkati çekerek, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ve bankalarla yapılan protokoller ile bu problemi aştıklarını söyledi.

Bankaların IPARD programına ilgisinin azalmasına neden olan proje ve arazisi üzerine ipotek veya rehin konulmasını engelleyen düzenlemenin Avrupa Komisyonu ile görüşülerek kaldırıldığını ifade eden Nazlı, bankalarca kredi niyet mektuplarından alınan yüksek oranlardaki masrafların yeniden düzenlenerek maksimum 100 lira olarak sınırlandırıldığını bildirdi.

Denizbank ile faydalanıcılara düşük faizli kredi verilmesine yönelik protokol imzalandığını, Ziraat Bankası tarafından IPARD projeleri için sübvansiyonlu faiz uygulaması başlatıldığını hatırlatan Nazlı, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ile protokol imzalanarak yatırımcılara sıfır veya indirimli faizli kredi kullanma imkanı getirildiğini vurguladı.

Nazlı, IPARD II Programı'na bu ayın sonuna doğru başlanmasını planladıklarını ifade ederek, bu kapsamında 3 milyar 440 milyon 473 bin lira hibe desteği verileceğini bildirdi.

TKDK'yı 81 ilde faaliyet gösteren ödeme ajansına dönüştürüleceğine dikkati çeken Nazlı, bunun çalışmaları, altyapı hazırlıklarının başladığını kaydetti.

- Projeler ile bin 10 kredi niyet mektubu alındı

Nazlı, bugüne kadar projeler ile bin 10 kredi niyet mektubu aldıklarını belirterek, bu kredi niyet mektubundan kullandırılması taahhüt edilen kredi miktarının 1,1 milyar lira olduğunu ifade etti.

Kredi Garanti Fonu'nu bu işin içine dahil etmek için çalışmalar yürüttüklerinin altını çizen Nazlı, ancak henüz sonuçlandıramadıklarını bildirdi.

Nazlı, projelere diğer bankaların yanı sıra Türk Ekonomi Bankası'nın 167 milyon lira, VakıfBank'ın 63 milyon lira, Türkiye İş Bankası'nın 112 milyon lira, Ziraat Bankası'nın 155 milyon lira, Garanti Bankası'nın da 88 milyon lira kredi niyet mektubu verdiğini ifade ederek, bazı bankaların da işletme sermayesi kısmında kredi verme yönünde tercihleri olduğunu söyledi.

Haber Ara