Dolar

32,2832

Euro

34,6530

Altın

2.411,44

Bist

10.045,74

TBMM Dışişleri Komisyonu Heyeti Kanada'da

TBMM Dışişleri Komisyonu Heyeti Kanada'da

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-11 06:21:27

TBMM Dışişleri Komisyonu Heyeti Kanada'da
İktidardaki Liberal Parti'nin Somali asıllı Milletvekili Ahmet Hussen, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında tatil için İstanbul'da olduğunu belirterek "İnsanlar sokağa döküldükten sonra ben de onlarla beraber protestoya katıldım." dedi.

FETÖ'nün darbe girişimi ve sonrasında yaşananları Batı kamuoyuna anlatmak üzere Kanada'ya gelen TBMM Heyeti, Toronto'daki Somali toplumunun ileri gelenleri ile buluştu.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Bursa Milletvekili Kani Torun, daha önce Somali'de büyükelçi olarak görev yaptığını ve Somali halkını çok iyi tanıdığını söyledi. Torun, darbe öncesi seçim bölgesi olan Bursa'da ağırlamak üzere sözleştikleri Somali asıllı Kanadalı Milletvekili Ahmet Hussen'in de FETÖ ihanetine şahit olduğunu anlattı.

15 Temmuz'dan önce, tatil için İstanbul'a gittiğini anlatan Toronto Milletvekili Hussen de "O akşam, Türk arkadaşlarımla yemek yedik. Beni otele bıraktılar ve 20 dakika sonra darbecilerin eylemleri başladı. İnsanlar sokağa döküldükten sonra ben de onlarla beraber protestoya katıldım." dedi.

Türk halkının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı ile meydanlara çıkmasının, demokrasinin yanı sıra çok fazla şeyi de kurtardığını söyleyen Ahmet Hussen, o gece insanların ölmelerine ve yaralanmalarına şahit olduğunu ifade etti.

- "Türkiye ikinci vatanımız"

Toplantıda söz alan Somali toplumunun kanaat önderlerinden Said Ömer, diğer ülkeler gerilerken Türkiye'nin Avrupa'da büyüyen ve ana güç haline gelen bir ülke olduğunu anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretine kadar dünyanın Somali gerçeğine kulaklarını tıkadığını aktaran Ömer, şöyle devam etti:

"Somali'de son 25 yılda kim ne yaptıysa Türkiye onlardan misli misli fazlasını yaptı. Gidin Somali'ye, Türkiye'nin yaptığı yolları, hastaneleri görürsünüz. Biz, Erdoğan'ın Somalili bebeği kucağına aldığı o görüntüyü asla unutmadık. Türkiye bizim ikinci vatanımız. Çocuklarımızı aldınız, okullarınızda okuttunuz. Hastalarımızı tedavi ettiniz, yemeğiniz paylaştınız. Biz bunları nasıl unuturuz?"

- "Karanlık noktalar şimdi aydınlandı"

Kanada'daki FETÖ yanlısı grupların kendileri ile temaslarına değinen Ömer, "Bize, herşeyi bedava tatiller, Türkiye gezileri, çocuklarımıza okullarında bedava eğitim ve ücretsiz olan daha birçok şey teklif ediyorlardı. O zamanlar merak ettiğimiz ama bir türlü çözemediğimiz karanlık noktalar, şimdi sizin açıklamalarınızla aydınlandı." diye konuştu.

- "Okullarından çocuklarımızı aldık"

Toplantıda söz alan Kanada Somali Derneği yöneticisi Mahad Yusuf da şunları kaydetti:

"Bize 'Somali halkı ağlarsa Türk halkı da ağlar' dediniz. Biz sizi çok seviyoruz. Size ne kadar teşekkür etsek azdır. Ne zaman ki darbe gerçeğini öğrendik, çocuklarımızı Toronto'daki okullarından aldık."

Haber Ara