Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

TBMM Başkanvekili Aydın:

TBMM Başkanvekili Aydın:

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-07 19:11:42

TBMM Başkanvekili Aydın:
TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, "Uluslararası toplum da teröristler arasında ayrım yapma lüksüne sahip değildir. Zira, terörün de teröristin de iyisi kötüsü olmaz. Bütün teröristler ve terör eylemleri kötü olarak nitelendirilmek zorundadır." dedi.

Çek Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Jan Bartosek ve beraberindeki heyet, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın'ı ziyaret etti.

Divan Salonunda gerçekleşen ziyarette konuşan Bartosek, ziyaretten duydukları memnuniyeti ileterek, 15 Temmuz darbe girişimini yakından takip ettiklerini ve sonrasındaki gelişmeleri de yakından takip etmeye devam ettiklerini vurguladı. Bartosek, darbe girişimi sırasında yaşanan can kayıplarını kınadıklarını vurgulayarak, Meclise yapılan saldırının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Ziyaretleri kapsamında öncelikli konularının göçmen krizi, Çek Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki olası yardımlaşma ve işbirliği olanakları olduğunu ifade eden Bartosek, Türkiye'deki siyasi durum ve HDP milletvekillerinin tutuklanması konularını da görüşmek istediklerini bildirdi. Bartosek, "Milletvekillerinin tutuklanması konusunda çok duyarlı bir tavır sergiliyoruz. Çünkü kendileri halk tarafından seçilmiş, kamuoyunun temsilcileridir. Aynı zamanda muhalif medyaya karşı yapılan bazı adımlarda bizi tedirgin etmiştir." dedi.

Bartosek, Türkiye'yi NATO dahilinde stratejik, müttefik ortakları olarak algıladıklarını kaydetti.

- "Algı operasyonlarının farkındayız"

TBMM Başkanvekili Aydın ise ziyaretten duydukları memnuniyeti ileterek, meseleleri aracı vesilesiyle değil, ön yargılardan uzak bir şekilde muhattaplarından dinlemenin çok daha makul ve mantıklı olduğunu söyledi. Aydın, gerek tutuklanan milletvekilleriyle gerek medyayla alakalı olarak pek çok meselede özellikle Batı'da, Türkiye üzerinde çok ciddi algı operasyonlarının yürütüldüğünün farkında olduklarını ifade etti.

Çek Cumhuriyeti'nin Türkiye için önemli bir orta Avrupa ülkesi ve müttefik olduğuna değinen Aydın, "İlişkilerimiz bu kadar ilerlemişken, NATO müttefikimiz ve önemli bir ortağımız olarak değerlendirdiğimiz Çek Cumhuriyeti'nde YPG'nin bir temsilcilik ofisi açmasına müsade edilmesi bizi üzmüştür. Bu temaslarımız neticesinde, aslında vakitlice bu hatadan dönülmesi ve söz konusu ofisin kapanmasını memnuniyetle öğrenmiş oldum." diye konuştu.

Aydın, PKK ile PYD, YPG arasında mevcut organik bağı izah etmesine gerek olmadığını belirterek, her iki örgütünde aynı teşkilat yapısını kullandıklarına ve propaganda için aynı medya araçlarından istifade ettiklerine dikkati çekti.

Türkiye'nin hiçbir gerekçenin terör eylemlerini mazur gösteremeyeceği inancında olduğuna işaret eden Aydın, şöyle devam etti:

"Hangi gerekçeyle olursa olsun, kimden gelirse gelsin, kime karşı işlenmişse işlensin tüm terör eylemlerinin karşısında yer almaktayız. Bu bağlamda PKK, PYD, YPG, DEAŞ ve tüm diğer örgütlerini bir kez daha lanetliyoruz. Uluslararası toplum da teröristler arasında ayrım yapma lüksüne sahip değildir. Zira, terörün de teröristin de iyisi kötüsü olmaz. Bütün teröristler ve terör eylemleri kötü olarak nitelendirilmek zorundadır. Öte yandan bu örgüt Suriye ve Irak'taki gelişmeleri kendi menfatine kullanarak mevcudiyetini, meşrulaştırma çabası içerisindedir."

- "Devlet gerekli tedbirlerini alacaktır"

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında verdikleri destekten dolayı teşekkür eden Aydın, darbe girişimini gerçekleştiren terörist organizasyon FETÖ'nün sadece Türkiye için değil faaliyet yürüttüğü tüm ülkeler için bir tehdit oluşturmakta olduğuna vurguladı. Aydın, Çek Cumhuriyeti'ndeki FETÖ yapılanmalarına karşı gerekli adımların atılacağını umduklarını, bu yapının çok tehlikeli ve sinsi olduğunu dile getirdi. Aydın, FETÖ tamamen temizlenene kadar devletin gerekli tedbirlerini alacağına dikkati çekti.

TBMM Başkanvekili Aydın, "1915 olaylarıyla ilgili olarak Çek Hükümetinin, ülkemizde, Ermenistan arasında ortak tarihimizin trajik bir dönemi hakkında süregelen tartışmalar karşısında, tarafsız ve dengeli bir tutum izlemesini arzuluyoruz. 1915 olayları hakkında 14 Nisan 2015'te Çek Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesinde kabul edilen kararın, bizi şaşırttığını, üzdüğünü ve hayal kırıklığına uğrattığını ifade etmek istiyorum." dedi.

Yargı önünde bekleyen 154 milletvekiline ait 810 fezlekeye ilişkin olarak anayasa değişikliği yapıldığını ve dokunulmazlıkların kaldırıldığını anımsatan Aydın, bu kapsamda AK Parti, CHP ve MHP milletvekilleri veya genel başkanlar dahil olmak üzere hukukun gereği olarak ifadelerini verdiklerini belirtti.

- "Hukuk devletinde hiçkimse layüsel değildir"

Sadece HDP milletvekillerine ait dokunulmazlığın kaldırılmadığına dikkati çeken Aydın, dokunulmazlığı o dosyalar kapsamında kaldırılan tüm milletvekillerinin hukuk önünde eşit bir şekilde, hukuğun gereğini yerine getirmek zorunda olduğunu ve Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu bildirdi. "Hukuk devletinde hiçkimse layüsel değildir. Herkes işlediği suç neyse karşılığındaki hukuk normlarına uygun bir şekilde adil yargılanmak durumundadır" diyen Aydın, milletvekillerine işikin şu anda süreci yargının yürüttüğünü ifade etti. Aydın, ifade verme çağrısına zamanında yanıt veren bir HDP'li milletvekilinin ise gözaltına alınanlar arasında bulunmadığına işaret etti.

Aydın, göç kriziyle ilgili Batı'nın ortak hareket etme arzusunda olduklarını, meseleye siyasi bir mesele olmaktan ziyade, insani ve vicdani bir perspektifle bakmak gerektiğini dile getirdi. Türkiye'nin tek başına mültecilere en iyi ev sahipliğini gösterdiğini vurgulayan Aydın, bu bağlamda Türkiye'nin dünyada en çok yardım yapan ülke konumunda olduğunu kaydetti.

Haber Ara