Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Suudi ve Fransa dışişleri bakanlarının açıklamaları

Suudi ve Fransa dışişleri bakanlarının açıklamaları

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-13 23:48:20

Suudi ve Fransa dışişleri bakanlarının açıklamaları
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, Suriye konusunda ülkesinin tavrının değişmediğini, problemin kaynağı olan Esed rejiminin Suriye'nin geleceğinde yeri olmadığını belirtti.

Cubeyr, Suudi Arabistan'nın başkenti Riyad'ta Fransız mevkidaşı Laurent Fabius ile yaptığı basın açıklamasında, "Suudi Arabistan'ın Suriye krizinin siyasi olarak çözülmesi için Esed rejiminin değişmesi konusunda Rusya'yı ikna etmeye çalıştığını" ifade etti.

Ülkesinin Suriye politikasında herhangi bir değişiklik meydana gelip gelmediği konusunda El-Cubeyr, "Suudi Arabistan'ın suriye politikasının sabit olduğunu, yüz binlerce insanın katli, milyonların göç etmesi ve ülkenin yıkıma uğramasının sorumlusunun Esed rejimi olduğunu, bu rejim gitmeden ülkenin geleceğinin olmadığını" söyledi.

Suriye'deki krizin askeri veya siyasi olarak Esed'siz iki türlü çözülebileceğini ifade eden El-Cubeyr, Rusya'nın Esed'siz siyasi çözüm için ülkesi tarafından ikna edilmeye çalışıldığını ve gelecekte güven ve istikrarın olduğu birlik içinde Esed'siz bir Suriye'nin kurulacağı günleri göreceklerini dile getirdi.

"Gelecekte Esed'li bir Suriye düşünemeyiz" diyen Fransa Dışişleri bakanı Laurent Fabius, " Problemin büyük parçasını oluşturan kişi çözümün parçası olamaz" ifadelerini kullandı.

Ülkesine yönelik terör tehditleri nedeniyle kendilerini savunmaları gerektiğini ve bundan dolayı DAEŞ hedeflerini vurmaya başladıklarını ifade eden Fabius, Avrupa ülkelerini ve Fransa'nın güvenliğini tehdit eden DAEŞ'e karşı her zaman gerekli operasyonu yapacaklarını söyledi.

Eski Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in "İran, Yemen'in içişlerine müdahalede bulunmuyor" şeklindeki açıklamalarını değerlendiren Cubeyr, "İranlıların Yemen'deki varlıkları devam ediyor. Husilere silah desteği ve uzman desteği de sağlıyorlar. Kim ki 'İran'ın Yemen'de varlığı yoktur' derse o kişi güneşin doğudan doğmadığını ifade etmiş gibidir. Görevinden azledilmiş eski Cumhurbaşkanı Salih'in açıklamalarının vakıa ile alakası yoktur" şeklinde konuştu.

İran'ın bölge ülkelerinin içişlerine karıştığını öne süren Cubeyr, Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçlerinin Yemen operasyonunun ülkeyi özgürleştirmek, meşru yönetimini desteklemek ve Suudi Arabistan'ın güvenliğini sağlamak için gerçekleştirildiğini aktardı.

Haber Ara