Dolar

32,4066

Euro

34,6435

Altın

2.384,26

Bist

10.045,74

Suudi Arabistan'in Lubnan'a yardimi durdurmasi

Suudi Arabistan'in Lubnan'a yardimi durdurmasi

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-19 22:24:08

Suudi Arabistan'in Lubnan'a yardimi durdurmasi
Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE), Suudi Arabistan'ın Lübnan ordusuna yardımları durdurma kararına destek verdi.

BAE Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Lübnan yönetimi ve halkı, İran ve Hizbullah'ın etkisinden kurtulmaya çağrıldı.

Açıklamada "Suudi Arabistan bu kararı, Lübnan'ın Arap konsensüsüne karşı açık bir şekilde tavır alması ve son olarak İran'daki Suudi Arabistan konsolosluk ve elçilik binalarına yönelik saldırıyı kınamaması sonucunda almıştır. Suudi Arabistan ve Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK) Lübnan'a verdiği desteğe rağmen Beyrut yönetimi ne yazık ki olumsuz eğilimlerini değiştirmemiştir. BAE de, Suudi Arabistan'ın Lübnan ordusuna yardımları kesme kararına tam destek vermektedir" ifadesi kullanıldı.

Suudi Arabistan, Lübnan ordusuna 3 milyar dolar, emniyet teşkilatına 1 milyar dolarlık yardım kararından, "Lübnan'ın iki ülke arasındaki kardeşçe ilişkilere uymayan tutumu" sebebiyle vazgeçtiğini duyurmuştu.

Suriye'de 300 binden fazla sivilin ölümü ve milyonlarca kişinin yerinden edilmesinde rejim güçleriyle aynı safta yer alan Hizbullah, silahlı bir güç olarak Lübnan ordusunun alanını daraltıyor. İran'ın desteklediği Hizbullah, aynı zamanda Lübnan ordusundaki karar mekanizmalarında da etkin rol oynuyor.

Kral Abdullah yönetimindeki Suudi Arabistan, ülke siyasetinin çalkantılı bir dönemden geçtiği 2013 sonunda Lübnan ordusuna 3 milyar dolar değerinde silah ve ekipman yardımı yapacağını açıklamıştı. Söz konusu karar için tedarikçi ülke olarak Fransa ile anlaşıldığı aktarılmıştı. Riyad yönetimi Ağustos 2014'te de Lübnan emniyetine 1 milyar dolar yardım yapacağını duyurmuştu.







Haber Ara