Dolar

32,4659

Euro

34,8276

Altın

2.442,86

Bist

10.082,77

Sürüdürülebilir Kalkınma Zirvesi

Sürüdürülebilir Kalkınma Zirvesi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-26 20:01:31

Sürüdürülebilir Kalkınma Zirvesi
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Mina'daki olayın tekrarlanmaması amacıyla olayın nedenlerinin tespiti için soruşturma yapılmasını istedi.

Ruhani, BM Genel Kurulu'nda düzenlenen Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Mina'da yaşanan izdihamda hayatını kaybedenler için duyduğu üzüntüyü belirtti.

Hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziyelerini sunan Ruhani, "Yaralılara gerekli ilginin gösterilmesi ve bu tür olaylarının bir daha yaşanmaması için izdihamın nedeninin soruşturulmasının gerektiğini vurgulamak istiyorum" dedi.

Çevre sorunlarına da değinen Ruhani, herkesin aynı gemide olduğunu kaydederek, "Başkanlarının yaptığı bizim de kaderimizi etkiliyor. Diğerlerinin nasıl yaşadığını önemsemeden kendi barış ve güvenliğimizden emin olamayız. Ulusal, bölgesel ve uluslararası işbirliği olmadan sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin hayata geçirilmesi çok güç olacaktır" diye konuştu.

Bugünkü çevresel sorunların oluşmasında büyük payı olan ülkelerin sorumluluktan kaçmaması gerektiğini de vurgulayan Ruhani, bunun görülmemesi halinde bu toplantıların faydasız tartışmalar şeklinde süreceğini söyledi.

Ruhani, Batı Asya bölgesinde bulunan ülkelerin hem çevresel hem de terör ve aşırılıkçılık sorunlarıyla mücadele ettiğini ifade ederek "P5+1 ile İran'ın anlaşması, çevrenin korunması için bölgesel ve uluslararası işbirliği konusunda önemli bir ortam hazırladı. Komşularımızla bölgesel kalkınma için çevresel diplomasi, teknoloji ve bilgi transferi ile ortak bilimsel aktiviteler konusunda işbirliği yapmak istiyoruz" dedi.

- İran'a krizlerin çözümüne katkı sunma çağrısı-

Ruhani, Genel Kurul konuşması öncesi BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile de görüştü. Genel Sekreterlikten yapılan açıklamaya göre Ban, Hacda ölen İranlılar için Ruhani'ye başsağlığı diledi.

Ban, İran'ı, Suriye ve Yemen başta olmak üzere bölgedeki krizlerin "siyasi çözümüne katkı sunma konusunda cesaretlendirdi".

Ban ve Ruhani, uluslararası toplum ve bölge ülkelerine Irak'ın terörle mücadelesine ve istikrarının sağlanmasına yardım etme çağrısı da yaptılar.

Haber Ara