Dolar

32,3833

Euro

34,7878

Altın

2.398,30

Bist

10.208,65

STK'lardan PKK'ya yapılan 'silahları bırak' çağrısı

STK'lardan PKK'ya yapılan 'silahları bırak' çağrısı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-16 18:31:31

STK'lardan PKK'ya yapılan 'silahları bırak' çağrısı
Sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Diyarbakır'da dün terör örgütü PKK'ya yaptıkları "silahları bırak" çağrısını değerlendirdi.

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Diyarbakır Temsilcisi Yunus Memiş, Memur-Sen öncülüğünde dün Merkez Yenişehir ilçesindeki Şeyh Said Meydanı'nda 600'ü aşkın sivil toplum kuruluşu temsilcisinin terör örgütü PKK'ya yaptığı çağrının çok önemli olduğunu söyledi.

Dünkü ortak açıklamayla Diyarbakır'ın tarihi bir gün yaşadığını ifade eden Memiş, devlete, terör örgütüne ve vatandaşa çağrıda bulunduklarını hatırlattı.

"Devlete, halka zarar gelmeyecek şekilde adımlar atmasını önerdik" ifadelerini kullanan Memiş, şunları kaydetti:

"90'lı yıllarda devletin ceberut yüzünden korkan halk bugün PKK'nın ceberut yüzünden korktuğu için hiçbir şekilde PKK'ya bir şey söyleyemiyor. Çünkü halkın karşısında eli silahlı bir örgüt var. Dolayısıyla PKK'ya çağrımız silahları bırakması yönündeydi. Şehir içindeki yapılanmalar halka zarar veriyor. İç ve dış mihrakların kardeşleri tuzağa düşürmemesi için çağrımız oldu."

- "PKK'nın ceberut yüzüne karşı çık"

Memiş, teröristlerin Silvan'da 13 yaşında ekmek almaya giden çocuğu katlettiğini anımsatarak, şöyle dedi:

"Dolayısıyla halkın artık tamamen sahaya inip, hem PKK'ya hem devlete çağrıda bulunup bu ateşin söndürülmesi için adım atması gerekiyor. Halk sustuğu sürece bu olaylar devam eder. Ey halk, kendi esnafını, ekmeğini koru ve çık bu çatışma ortamı nedeniyle PKK'yı eleştir. PKK'nın ceberut yüzüne karşı çık."

- "Aylan Kürdi'nin görüntüsünden ibret alalım"

Çözüm Süreci Sivil İnisiyatif Derneği Genel Başkanı Ercan Ezgin, sorunun çözümü için yüreği barış ve kardeşlik için atan sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla çağrı yaptıklarını bildirdi.

Ezgin, yaşanan kaosun bitmesi, siyasetin daha etkin rol oynaması ve meclisin devreye girmesi için çağrıda bulunduklarına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Şiddet olmasın. En aykırı fikirlere 'evet' ancak ölümlere, şiddete 'hayır' dedik. Devir diyalog ve uzlaşı devri, devir silahlara veda ve Türkiye gündeminden çıkarılması devridir. Ölüm ve acıdan kaçmaya çalışan cansız bedeni denizin kıyısına vuran Suriyeli Aylan Kürdi'nin görüntüsünden ibret alalım."

- "İnsanlar PKK'nın saldırılarını kabullenmiyor"

Bölge insanının, terör örgütünün çatışmaları şehir merkezlerine taşımasından rahatsız olduğunu vurgulayan Ezgin, "Son 10 yıldır bölgede, Kürtlerin yaşadığı sıkıntıların büyük bir kısmı ortadan kaldırıldı. Bugün artık insanlar PKK'nın saldırılarını kabullenmiyor. Örgütün silah bırakıp, Türkiye'nin gündeminden silahın çıkarılmasını talep ediyor" ifadesini kullandı.

- "Kentlerin en işlek yerlerine hendekler kazılıyor, bombalar döşeniyor"

Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür Der) Diyarbakır Şube Başkanı Murat Koç, PKK'nin Çözüm Süreci'ni bitirip, tekrar silaha sarılmasıyla bölgede kaosun hakim olduğunu söyledi.

"Eskiden dağda yaşanan savaş, bugün kentlere taşındı. Örgüt, kentlerde kanton ilan etti" diyen Koç, halkın yaşadığı endişenin sona ermesi için PKK'nın acilen silah bırakması gerektiğini vurguladı.

Koç, şöyle konuştu:

"90'lı yıllarda bölgede ciddi bir travma yaşanmıştı. Fakat bu defa tersinden bir süreç yaşıyoruz. Maalesef kentlerin en işlek yerlerine hendekler kazılıyor, bombalar döşeniyor, saldırılar tertip ediliyor. Polis ve sivil ayırmadan her yere saldırılar yapılıyor. Bu nedenle insanlara korku salan hadiseleri tertipleyen örgüte silah bırakma çağrısı yaptık. Örgütünde silahı bırakmasıyla beraber devletin de özgürlükçü politikalara dönmesini vurguladık."

- "PKK'nın şiddet uyguladığı Kürt milletidir"

Diyarbakır Değerlerini Koruma Derneği Başkanı Recep İdikut ise halkın sesi olmak adına sivil toplum kuruluşları olarak bir araya geldiklerini ve çağrıda bulunduklarını dile getirdi.

Bin yıldır kardeş olarak yaşayan halkların birbirine kırdırılmaya çalışıldığını belirten İdikut, şunları söyledi:

"AK Parti iktidarında haklarımız yasal güvence altına alındı. Peki PKK ne istiyor? Şunu anlıyoruz; PKK aslında silahı bırakmak istese dahi üst akıl, paralel güçler veya İran, Ortadoğu'daki gelişmeler nedeniyle burada silahların susmasını asla istemiyor. Bölge sivil toplum kuruluşları olarak buna 'yeter artık-edi bese' diyerek bu etkinliği gerçekleştirdik. PKK'nın, şiddet uyguladığı, haraca bağladığı, mahkeme kurup onlara ceza kestiği millet Kürt milletidir."

Haber Ara