Dolar

32,2597

Euro

34,6636

Altın

2.410,44

Bist

10.045,74

Steinmeier Atina'da

Steinmeier Atina'da

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-29 23:29:59

Steinmeier Atina'da
Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter-Steinmeier, Avrupa'da sığınmacı kriziyle mücadelede Türkiye'nin anahtar rolü bulunduğunu belirterek, bu konuda Türkiye ile temas kurulması ve görüşülmesinin ihtiyaç olduğunu söyledi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias'ın daveti üzerine Atina'ya gelen Steinmeier, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'a ziyaretlerinin ardından Kocias ile bir araya geldi.

Steinmeier, Yunanistan Dışişleri Bakanlığında gerçekleştirilen görüşmenin ardından Kocias ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Yunan makamlarıyla olan temaslarında iki ülke ilişkilerinin yanı sıra ekonomik kriz ve sığınmacı sorununun ele alındığını belirtti.

"Avrupa'da sığınmacı sorununun, ekonomik krizden daha büyük bir sorun olduğunu" ifade eden Steinmeier, "Bu, tüm Avrupa için toplu halde mücadele edilerek kazanılması gereken bir iddia" dedi.

Steinmaier, sığınmacı sorununun geçiş ülkelerindeki sorunlar ortadan kaldırılmadan çözülmesinin mümkün olmayacağını belirterek, "Soruna sadece bir ülke ile çözüm bulunamaz. Anlayış farklılıkları ortadan kaldırılarak, sorunlarla Avrupa sınırlarında mücadele edilmeli. Göçmen akınlarını daha iyi şekilde düzenleyecek bir anlaşmaya varabilmemiz için, Avrupa ülkelerinin komşularının hangi ülkeler olduğunu görmeliyiz. Bu konuda anahtar rolü bulunan Türkiye ile temas kurulması ve görüşülmesi ihtiyaç" dedi.

Sığınmacı sorununa Avrupai bir çözüm bulanması gerektiğini ifade eden Steinmeier, bu konuda tüm AB ülkelerinin kendi sorumluluklarını üstlenmesi gerektiğini kaydetti.

Steinmeier, "Ağırlık adil şekilde dağılmalı. Sorumluluğu herkes birbirinin üzerine atarsa çözüm olmaz. İnsanları göçe zorlayan nedenlerle mücadele edilmeli. Suriye konusunda farklı görüşleri birleştirecek siyasi bir çözüm bulunması önemli. İlkeler temelinde Suriye'nin uygulayabileceği bir çözüm bulmayı başarır ve geçici bir hükümet kurulmasını sağlayabilirsek bu büyük mutluluk olacak" diye konuştu

Yunanistan-Almanya ilişkilerine değinen Steinmeier, yakın geçmişte yanlış anlaşılmalar nedeniyle iki ülke ilişkilerinin zarar gördüğünü belirterek, "İki ülke ilişkileri tekrar eski geleneksel hale getirilmeli" ifadelerini kullandı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, Avrupa'da yaşanan göçmen kriziyle mücadelede alınacak tedbirlerin Yunanistan'ın egemenlik haklarının ihlal etmesine izin vermeyeceğini belirterek, "Göçmen sorunu Yunan egemenliğinin ihlal edilmesine bahane olmayacak" dedi.

Avrupa'ya olan göçmen akınında insan hayatının tehlikeye girmemesi için göçmenlerin kayıt işlemlerinin Türkiye'de yapılması gerektiği görüşünü dile getiren Kocias, göçmen akınıyla kesin şekilde başa çıkılması için Suriye'deki savaşın durması gerektiğini kaydetti. Kocias, bölgede yeni göç akınları olmaması için, koordineli şekilde çalışılması gerektiğini belirterek, Lübnan ve Ürdün'deki 300 bin sığınmacının kötü yaşam koşulları nedeniyle kampları terk etmeye hazırlandığını ifade etti.

Mısır'da olası bir rejim değişikliğinin yeni göç dalgalarına neden olacağını savunan Kocias, "Birileri Müslüman Kardeşler ile temaslarda bulunarak ateşle oynamamalı. Mısır'da olası rejim yıkılması tüm bölgede istikrarsızlığa yol açarak yeni göç akınlarına neden olacak" diye konuştu.

Haber Ara