Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Sri Lanka'ya Tamil ana muhalefet lideri

Sri Lanka'ya Tamil ana muhalefet lideri

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-03 17:09:16

Sri Lanka'ya Tamil ana muhalefet lideri
Sri Lanka'da, Tamil etnik grubundan bir milletvekili 30 yıl sonra muhalefet lideri oldu.

Meclis Başkanı Karu Jayasuriya, geçen ay yapılan seçimlerde 16 milletvekili çıkararak üçüncü parti olan Tamil Ulusal İttifakı'nın (TNA) 82 yaşındaki lideri Rajavarothayam Sampanthan'ın resmen ana muhalefet lideri olduğunu duyurdu.

Sampanthan, parlamentoda yaptığı konuşmada, milletin çıkarına olduğu sürece hükümet politikalarına karşı çıkmayacaklarını söyledi.

Tamil etnik grubuna mensup birinin 30 yılın ardından muhalefet liderliğine gelmesi, eğitim, devlet memurluğu ve yönetim alanlarında ayrımcılıktan şikayet eden Tamiller için siyasi bir güvence olarak değerlendiriliyor.

Birleşik Ulusal Cephe (UNF) ve Halkın Birleşik Özgürlük İttifakı'nın (UPFA), Devlet Başkanı Maithripala Sirisena'nın talebi üzerine iki yıllık koalisyon hükümeti kurulmasını öngören anlaşmayı imzalamasıyla TNA ana muhalefet partisi olmuştu.

Tamil etnik grubundan ilk olarak Appapillai Amirthalingam 1977 yılında muhalefet lideri olmuştu. Amirthalingam, Tamiller için bağımsız bir devlet fikrini desteklemediği yönünde yemin etmeyi reddetmesi üzerine 1983'te istifa etmişti.

Sri Lanka'daki Tamil grupları, 1970'lerin başında, Budizmin resmi din ilan edilmesi, Tamilcenin resmi dil olarak kabul edilmesi, Tamillerin karşılaştıkları ayrımcılıklarla mücadele için örgütlenme yoluna giderek Tamil Kaplanları'nı kurmuş ve bağımsız bir devlet talebiyle silahlı mücadele başlatmıştı. Sri Lanka ordusu, Tamil isyancılarını 2009 yılında yenilgiye uğratmıştı.

Ülkede 26 yıl süren iç savaşta yaklaşık 100 bin kişinin öldüğü belirtiliyor. BM, hükümet güçlerinin iç savaşın son aylarında 40 bin sivil Tamilin öldürüldüğünü açıklamıştı.

Mecliste Tamil Kaplanları isyancılarının sözcülüğünü yapmakla eleştirilen TNA, isyancıların mağlubiyetinden sonra federal bir yapıda bölgesel özerkliği kabullenerek bağımsız devlet isteklerinden vazgeçmişti.

Devlet Başkanı Sirisena ocak ayında göreve geldikten sonra, ordunun güvenlik gerekçesiyle iç savaş sırasında ülkenin doğusunda el koyduğu toprakları sahiplerine vermeye başlamıştı. Sirisena, iç savaşta her iki tarafın da işlediği iddia edilen savaş suçlarını incelemek üzere yerel bir soruşturma başlatacakları sözünü vermişti. Tamiller, orduyu bu arazileri ve buralara inşa edilen otel gibi tesisleri işletmekle suçluyordu.

Haber Ara