Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Sri Lanka'daki seçimler

Sri Lanka'daki seçimler

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-18 15:17:23

Sri Lanka'daki seçimler
" Sri Lanka'da dün yapılan genel seçimlerde resmi olmayan ilk sonuçlara göre, en fazla oyu iktidardaki Birleşik Ulusal Cephe (UNF) koalisyonu aldı.

Sri Lanka basını, ilk sonuçlara göre Devlet Başkanı Maithripala Sirisena'nın desteklediği iktidardaki UNF'nin 93, eski Devlet Başkanı Mahinda Rajapaksa'nın liderliğindeki Halkın Birleşik Özgürlük İttifakı'nın (UPFA) 83 sandalye elde ettiğini yazdı.

Seçimlerin ilk sonuçları geldiğinde açıklama yapan Rajapaksa'nın sözcüsü, seçimlerin ilk sonuçlarının, UPFA'nın parlamentoda çoğunluğu elde edemediğini gösterdiğini açıkladı.

Sözcü, Rajapaksa'nın seçimlere katılarak ve iktidardaki UNF koalisyonuna yakın sayıda sandalye kazanarak Sri Lankalılara iktidarda koalisyonu önerdiğini, ulusal ittifak hükümetine alternatif sunduğunu belirtti.

Sözcü, "Seçimlerde UPFA'nın liderliğini üstlenen Rajapaksa halen ülkedeki en güçlü siyasi müttefiktir. Yeni başbakan olmayabilir ancak parlamentoda yerini alacak" dedi.

Şimdiki Devlet Başkanı Maithripala Sirisena, geçen hafta Rajapaksa'ya gönderdiği ve basınla paylaştığı mektupta, parlamentoda çoğunluğu elde etse bile kendisini başbakan olarak atamayacağını açıklamıştı.

Sirisena, göreve gelmesinden sonraki sekiz ayda başbakanlık makamını güçlendiren reformlara imza atmıştı. Rajapaksa'nın sağlık bakanı olan Sirisena, devlet başkanlığı seçimlerinde de ittifak kurduğu iktidardaki UNF koalisyonunu destekliyor.

8 Ocak'ta yapılan devlet başkanlığını seçimini kaybeden Rajapaksa, başbakan olarak siyasete dönmeyi planlıyordu. Ülkedeki 30 yıllık iç savaşa son veren ve yaklaşık 10 yıldır iktidarda bulunan Rajapaksa, aynı zamanda çeşitli savaş suçları, azınlıklara baskı yapmak ve yolsuzluklarla itham ediliyor.

225 sandalyenin bulunduğu Sri Lanka meclisinde partilerin veya koalisyonların hükümet kurabilmek için en az 113 sandalye kazanması gerekiyor.

Haber Ara