Dolar

32,4608

Euro

34,7580

Altın

2.429,83

Bist

10.082,77

Sri Lanka'da genel seçimler yapılıyor

Sri Lanka'da genel seçimler yapılıyor

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-17 13:11:18

Sri Lanka'da genel seçimler yapılıyor
" Sri Lanka'da halk, yeni meclisi belirlemek üzere sandık başına gitti.

Seçimlerin, eski Devlet Başkanı Mahinda Rajapaksa'nın liderliğindeki Halkın Birleşik Özgürlük İttifakı (UPFA) ile iktidardaki Birleşik Ulusal Cephe (UNF) koalisyonu arasında geçmesi bekleniyor. Resmi olmayan sonuçların yarın açıklanması öngörülüyor.

Seçimleri izleyen "Özgür ve Tarafsız Seçimler İçin Halk Hareketi" adlı grup, seçimlerin sakin geçtiğini, katılım oranının yüksek olduğunu bildirdi. Grup, oy kullanma yeri yakınlarında propaganda yapmaya çalışan bazı adayların polis tarafından engellendiğini açıkladı.

Yaklaşık 15 milyon seçmenin bulunduğu Sri Lanka'da 8 Ocak'ta yapılan devlet başkanlığını seçimini kaybeden Rajapaksa, bu seçimlerde siyasi dönüş yapmayı umut ediyor.

Şimdiki Devlet Başkanı Maithripala Sirisena, geçen hafta Rajapaksa'ya gönderdiği ve basınla paylaştığı mektupta, parlamentoda çoğunluğu elde etse bile kendisini başbakan olarak atamayacağını açıklamıştı.

Sirisena, göreve gelmesinden sonraki sekiz ayda başbakanlık makamını güçlendiren reformlara imza atmıştı. Rajapaksa'nın sağlık bakanı olan Sirisena, devlet başkanlığı seçimlerinde de ittifak kurduğu iktidardaki UNF koalisyonunu destekliyor. İktidardaki koalisyon, devlet başkanlığı seçimlerinin ardından Sirisena'nın 100 günlük reform programını gerçekleştirmesi için geçici hükümet olarak göreve başlamıştı.

225 sandalyenin bulunduğu Sri Lanka meclisinde hükümet kurulabilmesi için partilerin veya koalisyonların 113 sandalye kazanması gerekiyor.

Haber Ara